Przepis na weekend - Zielony koktajl

Rok szkolny zaczął się, jesień coraz bliżej. To pora roku, w której jesteśmy narażeni na działanie wirusów, zatem warto się wzmocnić. Świetnym witaminowym zastrzykiem są wszelkiego rodzaju koktajle. Szczególnie picie zielonych smoothie usprawnia pracę jelit, poprawia naturalną florę bakteryjną, dzięki czemu podnosi odporność na infekcje.

Zdjęcie szklanki z zielonym koktajlem, obok połówka pomarańczy i kilka liści szpinaku. Zdjęcie zrobiono wśród zieleni. - grafika artykułu
Zielony koktajl, fot. AL

W naszym napoju połączyliśmy zielone liście szpinaku - doskonałego składnika diety antynowotworowej, bogatego w witaminę C, która świetnie wyłapuje wolne rodniki i wspiera prace systemu immunologicznego z odrobiną egzotyki. Dodatek ananasa i mango przenoszą nas w tropiki.  

Ananas słynie ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Pomaga w zwalczaniu infekcji układu oddechowego, przyspiesza gojenie się ran, sprzyja walce z pasożytami i przyspiesza trawienie, a mango zawiera witaminy z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy.

Składniki (1 porcja):

  • garść szpinaku baby
  • garść ananasa
  • garść mango
  • 1 łyżeczka oleju z wiesiołka lub lnianego
  • 1 łyżeczka mielonego ostropestu (doskonale wspiera wątrobę)
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • 100 ml mleka owsianego

Wszystko dokładnie zblendować i wypić na zdrowie.

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL