Przepis na weekend - kanapka z burakiem

Czy przepis musi być trudny, by potrawa przez nas przygotowana była dobra? Czy lista potrzebnych produktów musi przyprawiać o zawrót głowy? Z pewnością nie! Im prościej tym lepiej. Dlatego dziś proponujemy kanapkę z burakiem. O zaletach tego warzywa pisaliśmy już w artykule Przepis na weekend - koktajl z buraka. Dziś w połączeniu z kozim serem, kiełkami i orzechami włoskimi.

. - grafika artykułu
Kanapka z burakiem, kozim serem, kiełkami i orzechami włoskimi, fot. AL

Orzechy są kolejnym "super produktem" (superfoods). I to te włoskie zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów kwasów tłuszczowych omega-3 i najlepszy stosunek omega 6 do omega 3 oraz dużo przeciwutleniaczy. Są źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu oraz witamin: E, C i z grupy B.

Składniki:

  • Kilka kromek chleba, najlepiej żytniego na zakwasie
  • Masło
  • Sałata rzymska
  • Upieczony burak (w wielu sklepach można kupić już ugotowane buraki, jeśli jednak wolimy sami je przygotować, najlepiej upiec je w piekarniku. Wyszorowanego buraka zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. C i piec ok 1 godziny - długość pieczenia zależy od wielkości buraka)
  • Miękki ser kozi naturalny (roladka)
  • Kiełki (lucerny, rzodkiewki, brokuła)
  • Garść orzechów włoskich
  • Ocet balsamiczny kremowy (opcjonalnie) lub chrzan

Składniki układamy w podanej kolejności na kromce chleba, którą możemy wcześniej opiec w tosterze. Jeśli używamy chrzanu warto go nałożyć bezpośrednio na buraka.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL