Ruszyły rezerwacje na jesienny RestaurantWeek

Wystartowały rezerwacje na RestaurantWeek wydarzenie towarzysko-kulinarne. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa od 8 października do 17 listopada. Będzie to opowieść o pasji do jedzenia, chęci zmiany spędzania wolnego czasu oraz o dzieleniu się wyjątkowymi odkryciami kulinarnymi.

Zdjęcie talarza z wyszukanym daniem, kawałek pasztetu, na nim biały mus, gałązki rozmarynu, konfitura, kleks śmietany. - grafika artykułu
Na gości spragnionych eksploracji nowych smaków i miejsc czeka autorskie trzy daniowe menu

Czym są #FoodieMoments? To  chwile, które definiują pasję do jedzenia i kulinarnych odkryć. To czas, kiedy udaje się znaleźć ukrytą perełkę kulinarną lub kiedy danie zapada w pamięć na długo. Na gości spragnionych eksploracji nowych smaków i miejsc czeka autorskie trzy daniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł (do -40 rabatu z kartą Visa) + opłata rezerwacyjna 5,98 zł.

Festiwal ma już 10 lat

Festiwal RestaurantWeek trwa już od 10 lat i to właśnie o tym będzie najbliższa edycja wydarzenia. Festiwal od dekady inspiruje miłośników jedzenia do eksploracji nowych smaków i miejsc, promując kulturę restauracyjną w kraju.

W Festiwalu weźmie udział ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Różnorodność kulinarną będzie można odkryć w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. Wśród festiwalowych restauracji w Poznaniu znajdziemy m.in. La Farinę, Republikę Róż, Gusto, Art Sushi czy  Essere.

Podczas jesiennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

Popisowe menu w okazyjnej cenie

Festiwal to wyjątkowa okazja do odkrywania nowych miejsc i smaków w cenach znacznie niższych niż regularne menu restauracyjne. Trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser) od najlepszych szefów oraz specjalnie przygotowany prezent od partnera lub jego bezalkoholowa wersja to przepis na wiele udanych odkryć. Same top of the top i crème de la crème w świecie polskich restauracji. Cena za to doświadczenie, które warto dzielić z bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł plus opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Można również skorzystać z rabatu i z kartą Visa zapłacić do 40 zł mniej.

Co na talerzach?

Menu jesiennej edycji zaskakuje. Jest sezonowo i aromatycznie - w festiwalowych daniach można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs.

Rezerwacje trwają na stronie organizatorów. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek jest przewidziana na 90 minut.

Śniadanie na dzień dobry

Zanim dzień nabierze tempa, warto znaleźć chwilę na relaks i przywitać leniwy poranek z najbliższymi podczas BreakfastWeek. Wzorem poprzedniej edycji, tej jesieni Festiwal śniadań na mieście również towarzyszy nadchodzącej edycji. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym w festiwalowej cenie 35 zł plus opłata rezerwacyjna  3,98 zł. Bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że rozpoczynający się dzień będzie jeszcze przyjemniejszy.

Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z RestaurantWeek: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym.

BreakfastWeek to odkrywanie nowych miejsc na śniadania. Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie organizatorów w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie, we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk.

Termin Festiwalu:  8 października - 17 listopada

AL