Międzynarodowy Dzień Pieroga
Ciasto może być przygotowane z różnych rodzajów mąki, w naszym rejonie będzie to najczęściej pszenna, ale także pierogi są lepione z mąki ryżowej czy kukurydzianej. Wariacji na temat nadzienia nie jesteśmy w stanie zliczyć. Słodkie lub wytrawne. Nadzienie mięsne lub wegetariańskie, z kaszy, warzywne, owocowe. Różne są także kształty pierogów: półksiężyc, piramidka, sakiewka, uszko... Gotowane na parze albo we wrzątku. Smażone na patelni albo na głębokim oleju. Pieczone.
Najczęściej jemy ruskie
Jak wynika z raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 w bitwie o podniebienia Polaków bezkonkurencyjnie wygrywają pierogi ruskie, a podium uzupełniają pierogi z mięsem oraz te z kapustą i grzybami. Polacy także przepadają za wariantami na słodko, takimi jak pierogi z jagodami czy truskawkami, ale zdecydowanie chętniej jemy je latem.
Coraz częściej próbujemy pierogi, które przywędrowały do nas z najróżniejszych zakątków świata. Najchętniej wybieramy gyozę, samosę i chinkali, ale odkrywamy również ravioli, jiaozi czy dim sum.
Pierogowa mapa Polski
Najwięcej miłośników pierogów znajdziemy na Mazowszu. I choć mieszkańcy tego regionu najbardziej lubią ich polską odsłonę, to już co dziesiąte złożone tam pierogowe zamówienie zawiera pierożki orientalne, a mniej więcej tyle samo - samosę. Wielu zwolenników pierogów mieszka również na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Ślązacy cenią sobie dalekowschodnie smaki, ale równie chętnie wybierają bliższe nam chinkali z pysznym bulionem. Największymi tradycjonalistami są mieszkańcy Małopolski - aż 83% zamówień na pierogi dotyczy dań według polskiej receptury.
Na słodko czy na słono?
Jakie są ulubione pierogi Polaków? W rankingu popularności w serwisie Pyszne.pl zdecydowanie wygrywają ruskie. Tuż za nimi na podium plasują się pierogi z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Sporym wzięciem cieszy się również wariant ze szpinakiem, który zajmuje zaszczytne, czwarte miejsce. Dopiero na piątym miejscu znalazły się pierogi na słodko, a konkretnie z jagodami i serem. Latem danie w wersji deserowej jemy jednak dwa razy częściej niż zimą. Cieszymy się wtedy również sezonem na truskawki.
Pierogowa Fuzja Kultur
Pierogi to potrawa, którą zna każdy - delikatne ciasto z farszem stwarza nieograniczone możliwości, ale także zachęca do eksperymentów. Na przykład ze smakami inspirowanymi odległymi zakątkami świata. Wykorzystujemy je do modyfikacji lokalnych, tradycyjnych przepisów i tak powstają na przykład pierogi z kimchi z dodatkiem tofu lub mięsa.
Pierogi świata - czym się charakteryzują?
- gyoza - japońskie pierożki z cienkiego ciasta, wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej podsmażane na chrupko
- samosa - indyjski przysmak w kształcie trójkąta, smażony na złoto, nadziewany ziemniakami, groszkiem i aromatycznymi przyprawami
- chinkali - gruzińskie pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewki, oprócz farszu wypełnione bulionem, który należy najpierw ostrożnie wypić
- pielmieni - małe pierożki z cienkiego ciasta, nadziewane mięsem wieprzowym lub wołowym, gotowane i często serwowane z kwaśną śmietaną
- jiaozi - chińskie pierogi w kształcie półksiężyca, wypełnione farszem z wieprzowiny, krewetek lub warzyw, podawane gotowane, smażone lub na parze
- ravioli - włoskie pierożki, kwadratowe lub okrągłe kawałki makaronowego ciasta, nadziewane serem, mięsem lub warzywami, najczęściej serwowane z aromatycznym sosem
- dim sum - chińska specjalność, pierożki gotowane z różnorodnymi nadzieniami
- espanadas - hiszpańska i latynoamerykańska przekąska w formie półksiężyca, z kruchego ciasta, pieczona lub smażona na złoto
AL