Jarmark Produktów Regionalnych i Rękodzieła Artystycznego zaprasza na czwartą w tym roku, edycję Targów Produktów Regionalnych w galerii Posnania Poznań w terminie od środy do soboty w godzinych od 10 do 21.
Nasz serwis używa plików cookies. Wykorzystujemy je w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w sposób dopasowany do indywidualnych potrzeb Użytkowników. Dzięki temu możliwe jest także korzystanie z narzędzi analitycznych oraz udostępnianie funkcji mediów społecznościowych i odtwarzacza wideo.
Kliknij przycisk „Zaakceptuj lub zamknij”, by wyrazić zgodę na używanie plików cookies i przejść bezpośrednio do strony lub „Wyświetl ustawienia plików cookies”, aby zobaczyć szczegółowy opis typów plików cookies, a następnie podjąć decyzję, które z nich chcesz zaakceptować. W każdej chwili istnieje możliwość zarządzania ustawieniami plików cookies - w stopce strony umieściliśmy link do "Zmień ustawienia Cookies".
Administratorem danych osobowych użytkowników serwisu jest Prezydent Miasta Poznania z siedzibą przy placu Kolegiackim 17, 61-841 Poznań, natomiast podmiotem przetwarzającym dane jest Instytut Chemii Bioorganicznej PAN - Poznańskie Centrum Superkomputerowo-Sieciowe (PCSS) ul. Noskowskiego 12/14, 61-704 Poznań.
Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w Polityce prywatności.
Szczegółowe informacje o tym, w jaki sposób używane są pliki cookies, a także w jaki sposób można je zablokować lub usunąć, znajdziesz w Polityce cookies.
Urząd Miasta Poznania odpowiedzialny za prowadzenie Miejskiego Informatora Multimedialnego Miasta Poznania, zwraca szczególną uwagę na przestrzeganie prawa użytkowników do prywatności. Prezentowana informacja poniżej opisuje za co odpowiadają poszczególne cookies. Zarządzaj swoimi ustawieniami dotyczącymi prywatności i wybierz jakie pliki cookies chcesz zaakceptować.
Kuchnia wielkopolska
Zupy
Jarmark Produktów Regionalnych i Rękodzieła Artystycznego zaprasza na czwartą w tym roku, edycję Targów Produktów Regionalnych w galerii Posnania Poznań w terminie od środy do soboty w godzinych od 10 do 21.
Moc miodowych i pszczelich atrakcji czeka na uczestników BEE FESTYNU w niedzielę, 21 kwietnia w godz. 12.00-18.00 organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona w Puszczykowie.
Muzeum Rolnictwa w Szreniawie zaprasza do udziału w weekendowych spotkaniach prowadzonych w formie interaktywnych pokazów. Odbywają się one w każdy weekend poza terminami imprez w godz. 12.00 - 15.00/16.00.
W niedzielę 7 kwietnia rozpoczęła się emisja serialu dokumentalnego ukazującego bogaty świat kulinarnych tradycji naszych przodków.
Jaja od dawna są symbolem życia, płodności i odrodzenia. Wiosna, kiedy ptaki zaczynają składać jaja, naturalnie wiązała się z odnowieniem i początkiem nowego cyklu życia. Pisanki po prostu podtrzymują tę symbolikę, celebrując wiosenne przebudzenie natury.
W szranki konkursu "Na Wielkanocnym Stole 2024" stanęli nie tylko szefowie kuchni wielkopolskich restauracji i lokalni producenci, przetwórcy mięsa, cukiernie i piekarnie, ale także koła gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Wydarzenie tradycyjnie już odbyło się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Na przygotowania w kuchni zostało już 10 dni. O ile jajka, szynkę i babkę jadamy przez cały rok, o tyle mazurki pojawiają się stosunkowo rzadko. Wymagają wprawy w przygotowaniu kruchego ciasta, czasu na zdobienie ale można je zrobić już tydzień wcześniej i zrezygnować z lukru na rzecz większej ilości bakalii. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z książki Marii Śleżańskiej, wydanej w 1911 roku w Poznaniu. Niewątpliwie warto sięgnąć po stare przepisy i zainspirować się dostosowując je do własnych zasad żywieniowych.
Na terenie Muzeum w każdą sobotę od godziny 8:00 do 12:00 można nabyć ekologiczne płody rolne oraz produkty pochodne, rękodzieło i naturalne kosmetyki.
Wydarzenie jest doskonałą okazją do spotkania z producentami i oczywiście spróbowania rzemieślniczych serów, win i piw. Poza możliwością zakupu przysmaków, festiwal zapewnia atrakcyjny program artystyczny i merytoryczny - gotowanie na żywo, konkursy, prelekcje, foodpairingi prowadzone przez ekspertów i szefów kuchni.
Podczas jarmarku będzie można przyjrzeć się pracy twórców ludowych i rzemieślników z różnych regionów Polski oraz zakupić ich wyroby, takie jak palmy, pisanki, koszyczki, rzeźby, hafty, biżuterię czy tradycyjne produkty spożywcze. Przypomnimy również zwyczaje i obrzędy ludowe związane ze zbliżającymi się świętami oraz wiosną.