Historia kuchni polskiej w TVP Historia
W każdym z kolejnych 25 odcinków znaleźć można rozmowy z historykami, archeologami, producentami żywności, restauratorami i kucharzami, sięganie do źródeł i odwiedzanie miejsc ważnych dla historii polskiej kuchni. Autorzy zaglądają do archiwów i bibliotek, czytają przepisy kulinarne sprzed setek lat, próbują je zrozumieć i odkryć o czym tak naprawdę opowiada nasze jedzenie, czym jest smak oraz skąd się to wszystko wzięło. Na końcu spotykają się w kuchni, by odtworzyć potrawy sprzed wieków. W jednym z odcinków wystąpi Agata Króliczak, SER-ce Jadzi , członek Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego".
Odcinek drugi pt. "Kuchnia Jadwigi i Jagiełły" już w niedzielę 14 kwietnia o 10.05 w TVP Historia.
Bożena Czwojdrak
Rimvydas Laužikas
Piotr Pranke
Adam Szweda
"Historia kuchni polskiej". Serial dokumentalny w TVP Historia.
Scenariusz: Mirosław Bork, Jarosław Dumanowski
Reżyseria: Mirosław Bork, Tomasz Rostworowski
Prowadzący: Jarosław Dumanowski.
Występują: Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki.
Dawne potrawy odtwarzają: Maciej Nowicki, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński, Radosław Kozłowski.