Historia kuchni polskiej w TVP Historia

W niedzielę 7 kwietnia rozpoczęła się emisja serialu dokumentalnego ukazującego bogaty świat kulinarnych tradycji naszych przodków.

"Historia kuchni polskiej". Serial dokumentalny w TVP Historia - grafika artykułu
"Historia kuchni polskiej". Serial dokumentalny w TVP Historia

W każdym z kolejnych 25 odcinków znaleźć można rozmowy z historykami, archeologami, producentami żywności, restauratorami i kucharzami, sięganie do źródeł i odwiedzanie miejsc ważnych dla historii polskiej kuchni. Autorzy zaglądają do archiwów i bibliotek, czytają przepisy kulinarne sprzed setek lat, próbują je zrozumieć i odkryć o czym tak naprawdę opowiada nasze jedzenie, czym jest smak oraz skąd się to wszystko wzięło. Na końcu spotykają się w kuchni, by odtworzyć potrawy sprzed wieków. W jednym z odcinków wystąpi Agata Króliczak, SER-ce Jadzi , członek Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego".

Odcinek drugi pt. "Kuchnia Jadwigi i Jagiełły" już w niedzielę 14 kwietnia o 10.05 w TVP Historia.  

Bożena Czwojdrak   
Rimvydas Laužikas   
Piotr Pranke
Adam Szweda

"Historia kuchni polskiej". Serial dokumentalny w TVP Historia.

Scenariusz: Mirosław Bork, Jarosław Dumanowski
Reżyseria: Mirosław Bork, Tomasz Rostworowski
Prowadzący: Jarosław Dumanowski.
Występują: Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki.
Dawne potrawy odtwarzają: Maciej Nowicki, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński, Radosław Kozłowski.

Źródło: https://www.facebook.com/HistoriaKuchniPolskiej