Nagrody i certyfikaty w regionalnym konkursie kulinarnym

W szranki konkursu "Na Wielkanocnym Stole 2024" stanęli nie tylko szefowie kuchni wielkopolskich restauracji i lokalni producenci, przetwórcy mięsa, cukiernie i piekarnie, ale także koła gospodyń wiejskich i uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Wydarzenie tradycyjnie już odbyło się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

II miejsce Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) Rolada z kaczki - grafika artykułu
II miejsce: Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) za Roladę z kaczki

W kategorii potrawy mięsne przyznano nagrody i wyróżnienia:

  • Grand Prix: Restauracja Olenderskie Smaki - Olandia w Prusimiu (pow. międzychodzki) za Olenderską kiełbasę dojrzewającą z dzika oraz jelenia.
  • I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Pecnej (gm. Mosina, pow. poznański) "Piękni i Młodzi" za Schab w "Pończoszkach".
  • II miejsce:  Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) za Roladę z kaczki.
  • III miejsce:
  • ex aequo Marcel Kałandziak - Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym i Restauracja Figa z Plewisk (gm. Komorniki, pow. poznański) za Szynkę wieprzową.

W kategorii wielkanocne wypieki

  • Grand Prix: Maria Bany-Szadeberg Design "To Nie Piekarnia" z Wir (gm. Komorniki, pow. poznański) za Dziada Obertucha Przekładańca.
  • I miejsce: Anna Kruszyk - Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Mazurek cytrynowy.
  • II miejsce: Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem.
  • III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Czapury (gm. Mosina, pow. poznański) za Mazurek chałwowy.

Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - Na Wielkanocnym  Stole 2024" otrzymali:

  • Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia) z Wir za Dziada Obertucha Przekładańca
  • Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem i Szynkę wieprzową
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Czapurach za Mazurek chałwowy oraz Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi za Mazurek Kajmakowy i Pieczony pasztet z kaczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Babkę Babci Tereski
  • Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, pow. poznański) za Waniliową Paschę w stylu keto
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) "Babki, że hej" za Babkę Regina, że hej
  • Środowiskowy Dom Samopomocy w Mosinie za Babkę Wielkanocną
  • Koło Gospodyń Wiejskich Pecna "Piękni i Młodzi" za Panią Walewską i Schab w "Pończoszkach"
  • Zajazdu Kacze Zamieszanie w Komornikach (gm. Kleszczewo) za Roladę z kaczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu za Suszoną szynkę domową
  • Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Żur wielkanocny Maryniak
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański) za Białą kiełbasę
  • Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik, pow. poznański) za Dziki pasztet Sławka z marmoladą z rabarbarem i hyćki.

Konkurs odbył się przy współpracy:  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Lokalnej Grupy Działania "Źródło", TOP AGRAR Polska oraz Browaru Szreniawa.

Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

źródło: smakipowiatupoznanskiego.pl