Przepis na weekend - Owsianka czekoladowa z owocami

Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Owsianki, zatem dziś przepis na czekoladową owsiankę z owocami. Ciepłe śniadania, szczególnie jesienią i zimą pozwalają najlepiej rozpocząć dzień. A połączenie płatków owsianych, czekolady i owoców to gwarancja porannej przyjemności.

Zdjęcie, beżowa miseczka stoi na beżowym talerzu. W miseczce czekoladowa owsianka posypana orzechami i jagodami, z boku plasterki moreli i jabłka. - grafika artykułu
Czekoladowa owsianka z owocami to gwarancja porannej przyjemności, fot. AL

Składniki (2 porcje):

  • 3/4 kubka płatków owsianych
  • 3/4 kubka ulubionego mleka
  • 3/4 kubka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 4 daktyle pokrojone
  • 1 jabłko, pokrojone na kawałki
  • 3/4 kubka jagód (mrożonych)
  • 2 morele lub nektarynki
  • garść pokruszonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce)
  • 1 łyżka kruszonego surowego kakao

Do płatków owsianych dodajemy kakao, przyprawy oraz daktyle i zalewam mlekiem z wodą. Gotujemy ok 7 min. (jeśli zależy nam na skróceniu czasu, warto przygotować płatki wieczorem i wstawić do lodówki, a rano mieszankę tylko pogrzać. Płatki przez noc napęcznieją).

Pod koniec gotowania, dodajmy pokrojone jabłko i część jagód. Gotową owsiankę rozlewamy do miseczek i dekorujemy pozostałymi owocami, orzechami i pokruszonymi ziarnami kakao.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL