Przepis na weekend - Owsianka czekoladowa z owocami
Składniki (2 porcje):
- 3/4 kubka płatków owsianych
- 3/4 kubka ulubionego mleka
- 3/4 kubka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- duża szczypta kurkumy
- szczypta chili
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 4 daktyle pokrojone
- 1 jabłko, pokrojone na kawałki
- 3/4 kubka jagód (mrożonych)
- 2 morele lub nektarynki
- garść pokruszonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce)
- 1 łyżka kruszonego surowego kakao
Do płatków owsianych dodajemy kakao, przyprawy oraz daktyle i zalewam mlekiem z wodą. Gotujemy ok 7 min. (jeśli zależy nam na skróceniu czasu, warto przygotować płatki wieczorem i wstawić do lodówki, a rano mieszankę tylko pogrzać. Płatki przez noc napęcznieją).
Pod koniec gotowania, dodajmy pokrojone jabłko i część jagód. Gotową owsiankę rozlewamy do miseczek i dekorujemy pozostałymi owocami, orzechami i pokruszonymi ziarnami kakao.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
AL