Przepis na weekend - świąteczna choinka

Pochłonięci świątecznymi przygotowaniami zapominamy, że czasem wystarczy odrobina wyobraźni i ze zwykłego dania możemy wyczarować magiczną potrawę. Tak jest z naszą choinką. Gotowe ciasto francuskie przełożone szpinakiem z fetą odpowiednio podane może zachwycić najbardziej wybrednych biesiadników.

Choinki, nadziewane masą szpinakową, wykonane z ciasta francuskiego. - grafika artykułu
Wystarczy odrobina wyobraźni i ze zwykłego dania możemy wyczarować magiczną potrawę, fot. AL

Składniki (na 1 choinkę):

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 300 g szpinaku baby
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 2 garście startego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • Olej
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Sezam

Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i umyty szpinak. Chwilę poddusić, tak by liście szpinaku zwiędły. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki. Lekko przestudzić. Wymieszą z pokruszoną fetą i startym żółtym serem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Arkusz ciasta położyć na papierze do pieczenia, wyciąć kształt choinki (duży trójkąt z "pniem" u dołu), z drugim arkuszem ciasta zrobić to samo (kształty powinny być jak najbardziej podobne).

Na pierwszą choinkę nałożyć masę szpinakową i przykryć ją drugim arkuszem ciasta. Naciąć wzdłuż, jakby tworząc pieniek na całej długości, a następnie powycinać "gałęzie". Każdą gałąź obrócić wokół własnej osi.

Żółtko wymieszać z łyżką wody i posmarować nim całe ciasto, posypać sezamem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL