Przepis na weekend - świąteczna choinka
Składniki (na 1 choinkę):
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 300 g szpinaku baby
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g fety
- 2 garście startego żółtego sera
- 1 żółtko
- Olej
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Sezam
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i umyty szpinak. Chwilę poddusić, tak by liście szpinaku zwiędły. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki. Lekko przestudzić. Wymieszą z pokruszoną fetą i startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Arkusz ciasta położyć na papierze do pieczenia, wyciąć kształt choinki (duży trójkąt z "pniem" u dołu), z drugim arkuszem ciasta zrobić to samo (kształty powinny być jak najbardziej podobne).
Na pierwszą choinkę nałożyć masę szpinakową i przykryć ją drugim arkuszem ciasta. Naciąć wzdłuż, jakby tworząc pieniek na całej długości, a następnie powycinać "gałęzie". Każdą gałąź obrócić wokół własnej osi.
Żółtko wymieszać z łyżką wody i posmarować nim całe ciasto, posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
AL