Wielka Szama na Stadionie

Najbliższy weekend zapowiada się niezwykle atrakcyjnie dla poznańskich smakoszy - największy zlot food trucków w Wielkopolsce. Samochody pełne jedzenia wjadą na teren przed Enea Stadion, by 7 i 8 września, serwować mieszkańcom przeróżne przysmaki.

Plakat, na białym tle zdjęcia tackos, wypełnionego mięsem i warzywami, dookoła czarne napisy, informujące o wydarzeniu. - grafika artykułu
Najbliższy weekend zapowiada się niezwykle atrakcyjnie dla poznańskich smakoszy

Uczestnicy zlotu, niezależnie od wieku, znajdą również wiele atrakcji poza jedzeniem. I tak na dzieci będzie czekał kącik artystyczny, a dla ciut starszych strefa chilloutu. Jak na prawdziwy zlot food trucków przystało odbędą się także zawody jedzenia na czas, wybory najsmaczniejszego food trucka oraz gra terenowa z nagrodami. Niespodzianką, która zachwyci niejednego, będzie z pewnością amerykańska ciężarówka Kenworth W900L.

Od hamburgera do lobiani

Jeśli chodzi od jedzenie to każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Na tradycjonalistów food truckowego jedzenia będą czekały hamburgery, kiełbaski w bułce z różnymi dodatkami czy klasyka Nowego Jorku czyli amerykańskie pastrami w różnych kompozycjach.  Oczywiście nie zabraknie kurczaków w różnej postaci a także najróżniejszych zapiekanek, bajgli czy ciabatt.

Podczas festiwalu będzie można skosztować kuchni świata. Wielbiciele azjatyckich smaków będą mogli spróbować orientalnego pad thaia z tajemniczym sosem szefa kuchni czy autentycznych dim sumów. Soczyste sakiewki wypełnione aromatycznym mięsem, znane jako chinkali, które rozgrzewają podniebienie i zaspokajają głód to już smaki prosto z Gruzji. Oprócz tego pyszne chaczapuri, czyli tradycyjne gruzińskie placki nadziewane serem i różnorodnymi dodatkami, oraz lobiani - smaczny placek z nadzieniem z fasoli, który idealnie komponuje się z przyprawami i aromatami tego regionu.

Empanadas czyli pierogi argentyńskie przygotowane zostaną z różnorodnymi nadzieniami, takimi jak mięso wołowe, kurczak, ser, warzywa czy owoce, w zależności od regionu i osobistych preferencji. Do Poznania zawita także kuchnia meksykańska  z aromatycznym burrito, tacos, nachos czy quesadillą. Podczas festiwalu będzie można także spróbować dań z Holandii i Węgier.

100% bezglutenowy food truck

W Poznaniu pojawi się także pierwszy w Polsce 100% bezglutenowy food truck. W ich menu znajduje się coś na słodko i słono, czyli m.in. makaron pesto, pizzę z batata, meksykańskie tacos, a także naleśniki z serem i truskawkami, brownie czy deser chałwowy.

Organizatorzy nie zapomnieli o łasuchach, soczyste owoce w belgijskiej czekoladzie a może naturalne lody tajskie. Niejednego zaskoczy choco kebab - czyli delikatna włoska czekolada, puszysta bita śmietana, do tego ulubione dodatki w postaci świeżych owoców, orzechów, ciasteczek, pysznych sosów, a wszystko zawinięte w świeżo wypiekany placek autorskiego przepisu.

A co do picia?

Pyszna lemoniada wyciśnięta z soczystych owoców, z dodatkiem aromatycznej mięty, a może, stuprocentowe soki, kola, yerba mate, matcha, kombucha czy wodę w szkle.

Na festiwalu nie zabraknie piwa z niezależnego browaru z 30-letnią historią stosującego oryginalne receptury, naturalne składniki i tradycyjny sposób produkcji, co nadaje piwu niesamowity smak i wyjątkowość.

Kiedy? 7 i 8 września
Gdzie? Enea Stadion, ul. Bułgarska 17, Poznań
O której? sobota, godz. 12:00-21:00, niedziela godz. 12:00-20:00
Wstęp wolny!

AL