Festiwal Herbaty Zaparzaj

Już w najbliższy weekend, 7-8 września odbędzie się dziesiąta edycja Festiwalu Herbaty Zaparzaj. Wielbiciele tego naparu będą mogli zgłębić świat herbaty, poznać jej różnorodność i spróbować wielu wyjątkowych smaków.

Plakat, na czarno-zielonym tle rysunek grupy osób roześmianych wokół ogromnej filiżanki, do której wlewana jest zielona herbata z białego imbryka. Dookoła napisy informujące o wydarzeniu. - grafika artykułu
Już w najbliższy weekend, 7-8 września odbędzie się dziesiąta edycja Festiwalu Herbaty Zaparzaj

Misją Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj jest podniesienie świadomości herbacianej w Polsce, szeroko rozumianej kultury picia herbaty oraz rzetelna edukacja w temacie prozdrowotnych właściwości herbaty ale także zwrócenie uwagi na społeczny aspekt spotkań przy herbacie jako czynnika pozwalającego na nawiązanie pozytywnych, głębszych relacji międzyludzkich.

Warsztaty i prelekcje

Podczas festiwalu odbędą się warsztaty i prelekcje. Goście dowiedzą się, jak parzyć idealną herbatę, poznają różne jej rodzaje i będą mogli skorzystać z wiedzy ekspertów. Na uczestników będą czekały napary z całego świata. Oprócz herbat będzie można także zobaczyć ciekawe akcesoria do ich zaparzania oraz oryginalną ceramikę.

Festiwal odbędzie się w samym centrum miasta, w Starym Browarze i parku obok niego. To idealne miejsce na spotkanie z innymi miłośnikami herbaty, w atmosferze parkowych pikników i kreatywnych warsztatów.

Tegoroczny motyw przewodni festiwalu to różnorodność. Mali i duzi, młodzi i starsi, umysły ścisłe i  pełne barw oraz dźwięków - wszyscy będą mieć miejsce na festiwalu przy herbacianym stole. Niezależnie od tego, czy jest się doświadczonym koneserem, czy dopiero zaczyna się przygodę z herbatą, znajdzie się coś dla siebie.

Na herbaciane warsztaty obowiązują zapisy! A wybór spotkań jest ogromny:

  • Asobimasho rodzinne zabawy ruchowe
  • Barwne, ziołowe obrazy utensyliów herbaciany
  • Chińska ceremonia zielonej herbaty w szkle
  • Degustacja dojrzewających herbat sheng puerh
  • Dziewczyny // rośliny
  • Herbaciana alchemia - cold brew, aeropress, nitro
  • Herbaciana ciemnia fotograficzna
  • Herbata i czekolada - czy to zgrana para?
  • Herbaty koreańskie
  • Herbaty z Wuyishanu
  • Ile trawy na trawniku?
  • Joga i medytacja herbaciana
  • Lao Cha: kto i po co ją pije
  • Łyk Ciszy - psychologiczno-herbaciany krąg uważności
  • Matcha tasting (EN) (15:15 - 15:45)
  • Matcha tasting (EN) (16:00 - 16:30)
  • Metoda Lu Yu
  • Moderowana degustacja: herbaty oolong prażone nad węglem drzewnym
  • Rare Japanese Tea Tasting (EN)
  • Raz, dwa - gongfu cha!
  • Stwórz swoją czarkę
  • Stwórz swój zapach
  • Stwórz własną mieszankę ziołową
  • Światłoczułe eksperymenty z ceramiką (11:45 - 12:15)
  • Światłoczułe eksperymenty z ceramiką (12:15 - 12:45)
  • Światłoczułe eksperymenty z ceramiką (12:45 - 13:15)
  • Taiwan oolong crash course tasting (EN)
  • Uważnie z herbatą
  • Wiedza o wodzie oraz jej roli w parzeniu herbaty
  • Wprowadzenie do leżakowanych herbat oolong wraz z degustacją
  • WytańCzaj
  • Zioła adaptogenne i refleksologia sposobem na stres
  • Zmaluj swoją czarkę

Z dokładnym programem Festiwalu można się zapoznać na Zaparzaj.pl

AL