Przepis na weekend - Szagówki z kapustą kiszoną

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki
- 1 do 2 jajek
- Sól
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- olej
- 2 cebule
- 200 g boczku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej), obieramy i jeszcze ciepłe przecieramy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, posypaną mąką i studzimy.
Do ostudzonych kartofli dodajemy mąkę i jajka oraz sól i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części i z każdej kolejno formujemy wałeczki na grubość palca i kroimy na ukos 4-centymetrowe kawałki.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Partiami wrzucamy kluseczki do wrzątku, a gdy się zagotują i wypłyną na powierzchnię wyjmujemy je łyżką cedzakową.
W międzyczasie przygotowujemy kapustę kiszoną. Wrzucamy ją do garnka podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, pieprz i liście laurowe), 2 łyżki oleju i zagotowujemy. Dusimy przez około 40 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo boczek. Podsmażamy na odrobinie oleju.
Na talerz wykładamy kopytka, kapustę, całość polewamy skwarkami z cebulką.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - faworki czy chruściki?

Przepis na weekend - kulki mocy

Przepis na weekend - pizza
