Przepis na weekend - Focaccia

Składniki:
- 500 g mąki
- 10 g drożdży
- 30 ml oliwy + 3 łyżki
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Gałązka rozmarynu
Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Wsypujemy mąkę do miski (najlepiej robota kuchennego). Wlewamy wodę z drożdżami do mąki i mieszamy, dodajemy sól, oliwę i zagniatamy porządnie ciasto (ok 10 min). Tu świetnie sprawdzi się robot kuchenny. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Wkładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i zostawiamy na około godzinkę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i składamy brzegi do środka. Formujemy kulę i ponownie zostawiamy na 30 min.
Smarujemy blaszkę oliwą, rozciągamy ciasto i wykładamy do blaszki. Przykrywamy i zostawiamy na 20 min. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę i polewamy oliwą. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na wyrośniętej focacci (lekko wciskamy je do środka ciasta). Obok układamy gałązki rozmarynu i wszystko skrapiamy oliwą.
Wstawiamy piekarnik, by się nagrzał do temperatury 185 st. C (termoobieg). Wstawiamy focaccię i pieczemy ok 30 minut, aż będzie rumiana.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - Szagówki z kapustą kiszoną

Przepis na weekend - faworki czy chruściki?

Przepis na weekend - kulki mocy
