Przepis na weekend - mazurki wielkanocne

Wielkanoc to nie tylko święto duchowe, ale także kulinarne - bogate w smaki, aromaty i tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednym z najbardziej charakterystycznych wypieków, który co roku pojawia się na świątecznych stołach, jest mazurek. Niskie i słodkie ciasto, zdobione z wielką precyzją i fantazją. Choć jego korzenie sięgają wschodniej Polski, także w Wielkopolsce mazurek zajął ważne miejsce wśród świątecznych specjałów.

Czekoladowy mazurek ozdobiony płatkami bratków. - grafika artykułu
Choć korzenie mazurków sięgają wschodniej Polski, także w Wielkopolsce zajęły ważne miejsce wśród świątecznych specjałów, fot. AL

Mazurek to ciasto, które wyróżnia się niską formą, kruchym spodem oraz bogatą warstwą masy - najczęściej kajmakowej, czekoladowej lub owocowej. W Wielkopolsce mazurki nie są tak samo zakorzenione, jak np. w Małopolsce czy na Lubelszczyźnie, gdzie ich obecność ma wielowiekową historię. Mimo to z biegiem lat stały się integralną częścią wielkopolskiego stołu wielkanocnego, obok takich lokalnych przysmaków jak pasztet z królika, biała kiełbasa czy baby drożdżowe.

Dziś mazurki w Wielkopolsce przeżywają swoisty renesans. Coraz częściej pojawiają się nowoczesne wariacje, takie jak mazurek cytrynowy, z kremem pistacjowym, solonym karmelem czy nawet bezglutenowe wersje na spodzie z orzechów i daktyli. Jednak wciąż największym sentymentem darzy się te najbardziej klasyczne - proste, słodkie, kruche i zrobione z sercem.

Przepis na mazurek czekoladowy

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • 20 g cukru drobnego

Wszystkie składniki szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować wyłożyć na blachę do tart (najlepiej taką z wyciąganym dnem) i ponownie wstawić na 15 min do lodówki czy zamrażalki. Takie zmrożone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piec aż zrobi się rumiane (ok 20 min.)

Masa czekoladowa

  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 kubka cukru
  • 0,5 kuba wody
  • Wanilia
  • 3 kubki pełnego mleka w proszku (niegranulowane)

Masło, kakao, cukier, wodę i wanilię wrzucić do garna i rozpuścić. Dodać mleko w proszku i utrzeć na gładką masę. Jeszcze ciepłą wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska

AL