Przepis na weekend - mazurki wielkanocne

Mazurek to ciasto, które wyróżnia się niską formą, kruchym spodem oraz bogatą warstwą masy - najczęściej kajmakowej, czekoladowej lub owocowej. W Wielkopolsce mazurki nie są tak samo zakorzenione, jak np. w Małopolsce czy na Lubelszczyźnie, gdzie ich obecność ma wielowiekową historię. Mimo to z biegiem lat stały się integralną częścią wielkopolskiego stołu wielkanocnego, obok takich lokalnych przysmaków jak pasztet z królika, biała kiełbasa czy baby drożdżowe.
Dziś mazurki w Wielkopolsce przeżywają swoisty renesans. Coraz częściej pojawiają się nowoczesne wariacje, takie jak mazurek cytrynowy, z kremem pistacjowym, solonym karmelem czy nawet bezglutenowe wersje na spodzie z orzechów i daktyli. Jednak wciąż największym sentymentem darzy się te najbardziej klasyczne - proste, słodkie, kruche i zrobione z sercem.
Przepis na mazurek czekoladowy
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko + 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 20 g cukru drobnego
Wszystkie składniki szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować wyłożyć na blachę do tart (najlepiej taką z wyciąganym dnem) i ponownie wstawić na 15 min do lodówki czy zamrażalki. Takie zmrożone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piec aż zrobi się rumiane (ok 20 min.)
Masa czekoladowa
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1,5 kubka cukru
- 0,5 kuba wody
- Wanilia
- 3 kubki pełnego mleka w proszku (niegranulowane)
Masło, kakao, cukier, wodę i wanilię wrzucić do garna i rozpuścić. Dodać mleko w proszku i utrzeć na gładką masę. Jeszcze ciepłą wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL
Zobacz również

Na Wielkanocnym Stole 2025 - wyniki konkursu

Przepis na weekend - czekoladowa gryczanka

Wielkanoc w Wielkopolsce - święta smaku, tradycji i nowalijek
