Przepis na weekend - Szagówki z kapustą kiszoną

Szagówki, czyli kluski z gotowanych ziemniaków cięte na skos, są bardzo popularne w Wielkopolsce. W całej Polsce jada się kopytka jako dodatek do gulaszy lub macza się je w maśle. Tymczasem szagówki po poznańsku, to kluski ze skwarkami i gotowaną kiszoną kapustą, świetna propozycja na weekendowy obiad.

Szagówki z kiszoną kapustą i skwarkami. - grafika artykułu
Szagówki z kiszoną kapustą i skwarkami to tradycyjny wielkopolski obiad, fot. AL

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 1 do 2 jajek
  • Sól
  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • olej
  • 2 cebule
  • 200 g boczku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (najlepiej dzień wcześniej), obieramy i jeszcze ciepłe przecieramy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, posypaną mąką i studzimy.

Do ostudzonych kartofli dodajemy mąkę i jajka oraz sól i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części i z każdej kolejno formujemy wałeczki na grubość palca i kroimy na ukos 4-centymetrowe kawałki.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Partiami wrzucamy kluseczki do wrzątku, a gdy się zagotują i wypłyną na powierzchnię wyjmujemy je łyżką cedzakową.

W międzyczasie przygotowujemy kapustę kiszoną. Wrzucamy ją do garnka podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, pieprz i liście laurowe), 2 łyżki oleju i zagotowujemy. Dusimy przez około 40 min.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo boczek. Podsmażamy na odrobinie oleju.

Na talerz wykładamy kopytka, kapustę, całość polewamy skwarkami z cebulką.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska

AL