Leśne smaki 2025 - konkurs kulinarny

W konkursie mogą brać udział z terenu całej Wielkopolski: koła gospodyń wiejskich (KGW), producenci i przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają nagrody: czeki o wartości 500 zł (Grand Prix), vouchery do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, do Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.
Smak dziczyzny i jej kulinarne tajemnice
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 maja, ok. godz. 15:00, ale już od rana, od godziny 10:30 będzie odbywał się festyn - doskonała okazja, aby na nowo odkryć smak dziczyzny i poznać jej kulinarne tajemnice. Organizatorzy przygotowali na ten dzień liczne atrakcje: wykłady, pokazy kulinarne, gry i zabawy. Będzie też możliwość skonsultowania się z dietetykiem, skorzystania z oferty stanowisk edukacyjno-warsztatowych, również kulinarnych.
Na gości festynu będą czekały także stoiska degustacyjne, gdzie będzie można spróbować pysznych dań z dziczyzny. Jednocześnie dowiedzą się oni, gdzie szukać najlepszych składników oraz jak łatwo i szybko przygotować wyjątkowe dania w domowym zaciszu.
Zgłoszenia do konkursu
Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzajów potraw i produktów (w każdej kategorii) wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z załącznikiem dla każdej z nich. Zgłoszenia wraz z recepturami powinno się przesłać na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Gotowe dania należy dostarczyć w niedzielę, 4 maja 2025 r. 10.00 - 11.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. namiocie obok Pałacu Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie. Potrawy i produkty trzeba dostarczyć w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 7-9 osobowej kapituły).
Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, ul. Akacjowa 12, 62-006 Uzarzewo z dopiskiem: konkurs "Smaki Leśne 2025".
Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do ekspozycji gotowych potraw i produktów dla każdego uczestnika konkursu. Ocena potraw i produktów zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.00-13.30.
Organizatorzy i sponsorzy
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie).
Konkurs odbywa się przy współpracy: KOWR OT Poznań, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska.
Honorowego Patronatu wydarzeniu udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowskiego.
AL
Zobacz również

Na Wielkanocnym Stole 2025 - wyniki konkursu

Na wielkanocnym stole - konkurs

Odkryj smaki podczas Festiwalu
