Leśne smaki 2025 - konkurs kulinarny

Przed nami kolejny konkurs kulinarny. Zgłoszenia można przesyłać jeszcze 7 dni - do 30 kwietnia. Tym razem testowane będą Leśne smaki. Przysmaki można zgłaszać w trzech kategoriach: dziczyzna, owoce leśne, grzyby, zioła i inne. Uczestnicy konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o certyfikaty (dyplomy) z tytułem "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025".

Baner promujący konkurs kulinarny Smaki Leśne 2025. Po jednej stronie zdjęcie zupy z grzybami, obok napisy, które informują o wydarzniu. - grafika artykułu
Przysmaki można zgłaszać w trzech kategoriach: dziczyzna, owoce leśne, grzyby, zioła i inne

W konkursie mogą brać udział z terenu całej Wielkopolski: koła gospodyń wiejskich (KGW), producenci i przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają nagrody: czeki o wartości 500 zł (Grand Prix), vouchery do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, do Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Smak dziczyzny i jej kulinarne tajemnice

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 maja, ok. godz. 15:00, ale już od rana, od godziny 10:30 będzie odbywał się festyn - doskonała okazja, aby na nowo odkryć smak dziczyzny i poznać jej kulinarne tajemnice. Organizatorzy przygotowali na ten dzień liczne atrakcje: wykłady, pokazy kulinarne, gry i zabawy. Będzie też możliwość skonsultowania się z dietetykiem, skorzystania z oferty stanowisk edukacyjno-warsztatowych, również kulinarnych.

Na gości festynu będą czekały także stoiska degustacyjne, gdzie będzie można spróbować pysznych dań z dziczyzny. Jednocześnie dowiedzą się oni, gdzie szukać najlepszych składników oraz jak łatwo i szybko przygotować wyjątkowe dania w domowym zaciszu.

Zgłoszenia do konkursu

Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzajów potraw i produktów (w każdej kategorii) wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z załącznikiem dla każdej z nich. Zgłoszenia wraz z recepturami powinno się przesłać na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Gotowe dania należy dostarczyć w niedzielę, 4 maja 2025 r. 10.00 - 11.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. namiocie obok  Pałacu Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie. Potrawy i produkty trzeba dostarczyć w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 7-9 osobowej kapituły).

Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, ul. Akacjowa 12, 62-006 Uzarzewo z dopiskiem: konkurs "Smaki Leśne 2025".

Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do ekspozycji gotowych potraw i produktów dla każdego uczestnika konkursu. Ocena potraw i produktów zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.00-13.30.

Organizatorzy i sponsorzy

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie).

Konkurs odbywa się przy współpracy: KOWR OT Poznań, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska.

Honorowego Patronatu wydarzeniu udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowskiego.

AL