Przepis na weekend - kanapka z ricottą i grillowaną figą

Kanapka z ricottą i grillowaną figą, skropiona miodem i posypana orzechami włoskimi to nasza propozycja na jesienne śniadanie. Figi to owoce o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. Nie są dostępne w naszych sklepach przez okrągły rok, zatem warto po nie sięgnąć jesienią.

Zdjęcie kanapki z ricottą i grillowaną figą, posypana orzechami i skropiona miodem. - grafika artykułu
Kanapka z ricottą i grillowaną figą to propozycja na jesienne śniadanie, fot. AL

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże kromki żytnie chleba na zakwasie opieczone w tosterze
  • Pół opakowania serka ricotta
  • 2 figi pokrojone i zgrillowane na odrobinie oliwy
  • Kilka włoskich orzechów
  • Kilka kropli octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Na opieczonych kromkach rozsmarowujemy sporą warstwę ricotty. Na niej układamy grillowane plasterki figi, obsypujemy orzechami włoskimi skrapiamy miodem i octem balsamicznym.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL