Przepis na weekend - zupa krem z dyni

Jesień to dynia z jej wszystkimi kolorami i smakami. A jeśli dynia to obowiązkowo zupa krem z rozgrzewającym chili, imbirem i mleczkiem kokosowym, pachnący dalekowschodnimi przyprawami.

Zdjęcie, miseczka z zupą dyniową posypana pestkami dyni i pietruszką. - grafika artykułu
Zupa krem z rozgrzewającym chili, imbirem i mleczkiem kokosowym, pachnący dalekowschodnimi przyprawami, fot. AL

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,2 kg dyni pokrojonej na spore kawałki (obranej ze skórki, chyba że używamy dyni hokkaido, wówczas nie musimy jej obierać)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej
  • 4 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Spora szczypta cynamonu
  • Sól, pieprz
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • Masło klarowane
  • Oliwa

Dynię wrzucamy na blachę skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. na ok 30 min. (aż będzie miękka).

W garnku roztapiamy masło klarowane dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę, cynamon i smażymy ok 1 min. cały czas mieszając, dodajemy cebulę, imbir, chili, czosnek i wszystko razem podsmażać mieszając ok 7 min.

Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodajemy wcześniej upieczoną dynię zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę. Całość miksujemy dodając mleczko kokosowe, aż uzyskamy aksamitną kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać z grzankami, uprażonymi pestkami dyni, gorgonzolą, posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL