Przepis na weekend - zupa grzybowa

Absolutnie, jesień to idealny czas na spacer po lesie i grzybobranie. A suszone grzyby to prawdziwy skarb w kuchni. Dodają intensywnego, głębokiego aromatu do potraw i są niezastąpione w tradycyjnej zupie grzybowej, która właśnie dzięki nim nabiera wyrazistego smaku.

Zdjęcie, grzyb rosnący na mchu. - grafika artykułu
Jesień to idealny czas na grzybobranie, fot. AL

Zupa grzybowa z lanymi kluskami to kwintesencja domowego, ciepłego posiłku idealnego na chłodniejsze dni. Z pewnością, nic tak nie rozgrzewa i nie daje takiego poczucia domowego ciepła jak talerz zupy z dodatkiem własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów.

Składniki:

  • 2l bulionu
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietanki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Lane kluski:

  • 2 jajka
  • Ok 5 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Suszone grzyby płuczemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy je do miękkość ok. 30 min. Ugotowane grzyby odcedzamy (bulionu nie wylewamy!) i drobno kroimy.

Drobno kroimy cebulę i razem z grzybami podsmażamy na maśle. Całość oprószamy mąką i przesmażamy. Mieszając dodajemy bulion (razem z tym, w którym moczyły się grzyby) i wszystko razem gotujemy na małym ogniu od 15 min., często mieszając.

Przygotowujemy lane kluski. Do miseczki wbijamy jajka, do których dodajemy mąkę i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub rózgi kuchennej, tak by powstało gładkie ciasto, gęstsze niż ciasto naleśnikowe.

Na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem ciasto na kluski. Czekamy chwilkę aż kluseczki podrosną i delikatnie mieszamy.

Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL