14. Dzień Terra Madre

Dziś obchodzimy 14. Dzień Terra Madre. Pod hasłem "Jesteśmy naturą" tegoroczny Dzień Terra Madre przypomina nam o naszej głębokiej więzi ze światem przyrody i odpowiedzialności, jaką dzielimy w trosce o nią. Na całym świecie lokalne wydarzenia zwrócą uwagę na odporność naszych kultur żywnościowych i kluczową rolę działań kierowanych przez społeczność w ochronie naszego środowiska. Niezależnie od tego, czy poprzez wycieczki po gospodarstwach, wymianę nasion, warsztaty na temat zrównoważonych praktyk, czy rozmowy z lokalnymi producentami, wszyscy jesteśmy zaproszeni do zaangażowania się.

Grafika promująca Slow Food Wielkopolska. Na środku znajduje się hasło "Dołącz do nas!" oraz logo ruchu Slow Food z czerwonym ślimakiem. Wokół umieszczono różnorodne świeże produkty spożywcze, takie jak papryka, pieczarki, zioła, pomidory i musztarda w miseczce. - grafika artykułu
W tym roku Dzień Terra Madre wzywa naszą globalną społeczność do zjednoczenia się w świętowaniu agroekologii

W tym terminie restauracje, cukiernie, piekarnie, producenci spożywczy zostają zaproszeni do tworzenia lokalnych akcji, aby wspólnie świętować i promować dobrą jakościowo żywność. Akcje mogą być także tworzone przez lokalne społeczności. Jest to doskonały moment na promocję lokalnych przysmaków oraz tradycji kulinarnych.

Świętowanie agroekologii

W tym roku Dzień Terra Madre wzywa naszą globalną społeczność do zjednoczenia się w świętowaniu agroekologii - praktyki, która promuje zrównoważone rolnictwo, bioróżnorodność i dobrostan naszych ekosystemów. Wspólnie honorujemy dobrą, czystą i uczciwą żywność dla wszystkich, jednocześnie uznając istotną więź między naturą, naszymi systemami żywnościowymi i naszymi społecznościami - tak międzynarodowe stowarzyszenie Slow Food na swojej stronie internetowej opisuje tegoroczny temat, któremu poświęcone są właśnie aktywności związane z celebrowaniem tego cyklicznego święta.

Organizatorzy zachęcają do realizacji wydarzeń, które znajdą oddźwięk w miejscowych społecznościach: od lokalnych pikników i kolacji po pokazy filmów na temat różnorodności biologicznej, przez interaktywne wykłady na temat agroekologii lub kursy gotowania z wykorzystaniem składników od lokalnych producentów lub z własnego ogródka czy spiżarni. Każde spotkanie stanowi krok w kierunku bardziej harmonijnej, zdrowszej i sprawiedliwej przyszłości żywnościowej.

AL