14. Dzień Terra Madre
W tym terminie restauracje, cukiernie, piekarnie, producenci spożywczy zostają zaproszeni do tworzenia lokalnych akcji, aby wspólnie świętować i promować dobrą jakościowo żywność. Akcje mogą być także tworzone przez lokalne społeczności. Jest to doskonały moment na promocję lokalnych przysmaków oraz tradycji kulinarnych.
Świętowanie agroekologii
W tym roku Dzień Terra Madre wzywa naszą globalną społeczność do zjednoczenia się w świętowaniu agroekologii - praktyki, która promuje zrównoważone rolnictwo, bioróżnorodność i dobrostan naszych ekosystemów. Wspólnie honorujemy dobrą, czystą i uczciwą żywność dla wszystkich, jednocześnie uznając istotną więź między naturą, naszymi systemami żywnościowymi i naszymi społecznościami - tak międzynarodowe stowarzyszenie Slow Food na swojej stronie internetowej opisuje tegoroczny temat, któremu poświęcone są właśnie aktywności związane z celebrowaniem tego cyklicznego święta.
Organizatorzy zachęcają do realizacji wydarzeń, które znajdą oddźwięk w miejscowych społecznościach: od lokalnych pikników i kolacji po pokazy filmów na temat różnorodności biologicznej, przez interaktywne wykłady na temat agroekologii lub kursy gotowania z wykorzystaniem składników od lokalnych producentów lub z własnego ogródka czy spiżarni. Każde spotkanie stanowi krok w kierunku bardziej harmonijnej, zdrowszej i sprawiedliwej przyszłości żywnościowej.
AL