Przekąski karnawałowe 2025 - konkurs

Organizatorem wydarzenia jest Instytut Skrzynki - instytucja zajmująca się dokumentacją i promocją dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. Konkurs ma na celu propagowanie karnawałowych tradycji, odkrywanie dawnych receptur oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego.
- Wielkopolskie karnawałowe tradycje kulinarne są wyjątkowo smakowite i bogate, tak jak bogaty jest tradycyjny wielkopolski bigos, wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych dla naszego województwa - wyjaśnia Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.
Zasady udziału w konkursie
W rywalizacji wezmą udział wielkopolskie restauracje i koła gospodyń wiejskich, które powalczą o prestiżowe nagrody.
Aby przystąpić do konkursu, należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych. Termin ich nadsyłania mija 2 lutego.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Instytutu Skrzynki.
W dniu 4 lutego kapituła konkursu oceni zgłoszenia pod względem zgodności z regulaminem i wybierze finalistów, którzy najpóźniej do 7 lutego otrzymają informacje o zakwalifikowaniu się do konkursu.
Finał połączony z degustacją
Finał konkursu odbędzie się 10 lutego w Dworze w Skrzynkach (gmina Stęszew). Uczestnicy powinni dostarczyć oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi potrawami w godz. 10.30-12. Na miejscu dostępne będą stanowiska do przygotowania dań oraz płyty indukcyjne.
Degustacja zgłoszonych przekąsek zaplanowana jest w godz. 13-15, a siedmioosobowe jury oceni potrawy pod kątem smaku, wykonania oraz zgodności z karnawałowymi tradycjami.
Na laureatów czekają nagrody Grand Prix w wysokości 750 złotych w dwóch kategoriach, a także Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024. Jest o co walczyć!
Więcej o konkursie na stronie Instytutu Skrzynki.
oprac. AK
Zobacz również

Tłusty czwartek - najsłodsza tradycja

Przepis na weekend - faworki czy chruściki?

Przepis na weekend - Szagówki z kapustą kiszoną
