Dzień ciasta marchewkowego

Dziś przypada dzień ciasta marchewkowego, które największą popularnością cieszy się w krajach anglosaskich, ale i u nas zdobywa coraz większe grono wielbicieli. Dzięki tartej marchewce jest ono wilgotne i miękkie.

Ciasto marchewkowe przełożone kremem śmietankowym, udekorowane orzechami. - grafika artykułu
Ciasto marchewkowe przełożone kremem śmietankowym, udekorowane orzechami, fot. Pixabay

W Polsce znane było podobne ciasto - piernik marchwiowy. Wypiekano go w województwie łódzkim. W pierniku tym miód zastąpiono marchwią. Dawniej bowiem miód nie należał do produktów łatwo dostępnych.

Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczyna się od mokrych składników (tłuszcz, jajka, marchew), następnie dodaje się suche (mąka, soda, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy), a na końcu wszystko razem miesza. Surowe ciasto jest gęste i grudkowate.

Pachnące przyprawami korzennymi

Najlepiej smakuje z przyprawami korzennymi (np. cynamon, goździki, kardamon), orzechami czy suszonymi owocami. Piecze się je w 180°C przez około godzinę. Można je jeść samo, ale często podaje się je z lukrem lub kremem z serka śmietankowego i posypuje orzechami. Czasem ozdabia się je cukrowymi marchewkami. Piecze się je w różnych formach, a podaje najczęściej pokrojone w kwadraty.

Historia ciasta sięga średniowiecza, gdy marchew była używana jako naturalny słodzik. Podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii zyskało popularność z powodu niedoboru cukru. W latach 60. stało się hitem w USA i na stałe weszło do menu kawiarni.

AL