Raport Trendów 2025
- Wyznaczone w tym roku trendy orbitują przede wszystkim wokół świadomych wyborów, dbania o siebie i najbliższych oraz prostoty i sprawdzonych składników. Chcemy więcej i mniej zarazem. Wybieramy opcje zdrowsze i bardziej zrównoważone dla naszego otoczenia. Dbamy też o swoje dobre samopoczucie i nie potrzebujemy specjalnych okazji, aby zjeść coś wyjątkowego. Co ciekawe, na nasze wybory żywieniowe często wpływają dziś nie tylko nasze upodobania stricte kulinarne, ale też te muzyczne czy filmowe. Trend "Nocna zmiana" wskazuje nam natomiast nieustającą potrzebę dopasowania się do oczekiwań konsumentów i ich trybu życia - podsumowuje Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający i współzałożyciel Pyszne.pl.
Szczera kuchnia i nocna zmiana
Prostota na talerzu i doskonałe składniki to esencja szczerej kuchni. Jak wynika z raportu Polacy stawiają na prostotę i jakość - wybierają zaufanych dostawców i lokalne, sezonowe składniki. Aż 70% z nas preferuje nieskomplikowane dania, a dla 30% respondentów jakość jedzenia jest ważniejsza od ceny. Coraz chętniej kupujemy w lokalnych warzywniakach i kooperatywach. Część restauracji wspiera swoich zaufanych dostawców, informując w menu o pochodzeniu konkretnych składników. W szczerej kuchni królują sezonowe składniki. Autentyczności szukamy w rodzinnych przepisach, a zwrot ku minimalizmowi przejawia się także w rosnącej popularności surowej kuchni duńskiej czy skromnych włoskich daniach.
- W modnych restauracjach, zarówno w Polsce, jak i na świecie, organizuje się wydarzenia kulinarne, które celebrują sezonowość. Trwające kilka dni tematyczne pop-upy, na przykład wokół czereśni czy bobu, przyciągają miłośników dobrego jedzenia nawet z odległych miejsc. Na takich eventach podaje się zazwyczaj proste, oparte na zaledwie kilku składnikach dania. Bez przesadnego wyrafinowania - po prostu kwintesencja ulotnego momentu w przyrodzie - komentuje Basia Starecka.
Czas na drobne przyjemności i błogi relaks najczęściej znajdujemy wieczorem. Dlatego coraz chętniej jadamy o tej porze. Badanie Pyszne.pl wskazuje, że wieczorami częściej zamawiamy jedzenie, by zyskać czas na relaks. Zwracamy jednak szczególną uwagę na to, co jemy w późnych godzinach. Aż połowa z nas wybiera wtedy zdrowsze potrawy. Najchętniej sięgamy po proste przekąski i kanapki, ale wieczorne uczty to też okazja do spędzania czasu z najbliższymi.
- Kiedyś wieczorne spotkania miały skromniejszy charakter, a kolacje były raczej poczęstunkiem niż pełnoprawną, wystawną ucztą. Obecnie widzimy jednak wyraźny trend w stronę bardziej zaawansowanych i imponujących posiłków, zarówno w restauracjach, jak i w domach. Ludzie chętniej eksperymentują, gotują z większym rozmachem i zapraszają znajomych w wieczornej porze na niepowtarzalne kulinarne doświadczenia - mówi Michał Korkosz.
Codzienne celebracje i dieta self-care
Z raportu wynika, że nie potrzebujemy ważnego powodu, aby świętować. Możemy celebrować codziennie, a jedzenie to dla większości Polaków dopełnienie miłych momentów. Prawie połowa z nas zamawia ulubioną potrawę bez specjalnej okazji. W restauracjach coraz częściej pojawiają się dania z ekstrawaganckimi składnikami (np. jadalnym złotem). Codzienne czynności, jak parzenie kawy czy przygotowanie śniadania, zamieniamy w wieloetapowe rytuały, zaś spotkania towarzyskie w tematyczne wieczory inspirowane kuchniami świata czy ulubionymi potrawami.
- W ostatnim czasie śniadaniownie wyrastają jak grzyby po deszczu i szybko zdobywają popularność. I nie chodzi wcale o zaspokojenie porannego głodu. Okazuje się, że wystarczy pieczywo z masłem, jajko, trochę sera, aby spędzić przyjemnie czas i poczuć się wyjątkowo. Podobnych emocji dostarczają nam na przykład rzemieślnicze wypieki, takie jak jagodzianki. To dla nas odrobina luksusu w zwykły dzień - zauważa Michał Korkosz.
Dla 59% Polaków dbanie o siebie przez zbilansowaną dietę jest kluczowe. Prawie połowa z nas uznaje odpowiednie żywienie za priorytet i wie, jak poszczególne składniki wpływają na organizm. W kuchni regularnie używamy ziół i doceniamy je za działanie zdrowotne. Świadomie korzystamy z superfoods - jagody acai, nasiona chia czy siemię lniane dodajemy do codziennych posiłków. Stosujemy też produkty funkcjonalne, jak jogurty proteinowe czy czekoladę z ekstra dawką magnezu. Coraz częściej szukamy kolagenu w naturalnych źródłach. Ponadto, 55% Polaków ogranicza alkohol ze względu na jego wpływ na zdrowie!
- Odchodzimy od ortodoksyjnych zasad w jedzeniu. Wcześniej bywało, że modne diety stosowaliśmy bezrefleksyjnie, choć wcale nie sprawiały, że czuliśmy się lepiej. Dzisiaj ludzie uczą się odżywiać w sposób dopasowany do własnych preferencji. Dbanie o siebie stało się procesem bardziej osobistym i przemyślanym - podkreśla ekspertka.
Głód popkultury
Popkultura wpływa nie tylko na modę i sposób spędzania czasu, ale także na to, co trafia na nasze talerze. Restauracje zaś, kreując menu, coraz częściej inspirują się filmami, serialami czy grami, a książki kucharskie nawiązujące do ekranowych hitów pozwalają odtworzyć ulubione potrawy w domu. Nie ograniczamy się jednak do konkretnych dań - często bawimy się motywami i swobodnymi skojarzeniami, np. film o kultowej lalce rozpropagował trend na róż - również na talerzach. Dzięki ogromnej popularności K-popu i K-dram kuchnia koreańska w tym roku była jedną z najszybciej zyskujących na popularności. Prawie co trzeci Polak ufa rekomendacjom celebrytów, a napoje i zestawy tworzone z gwiazdami podbijają restauracyjne menu.
- Koreańczycy jak nikt inny perfekcyjnie opanowali sztukę promowania swojego kraju poprzez popkulturę. To szerokie zjawisko nazywane jest "hallyu" czyli "koreańską falą". Koreańskie seriale i filmy stały się m.in. narzędziem do budowania zainteresowania ich tradycjami kulinarnymi na całym świecie - dodaje Basia Starecka.
AL