Wielka Szama wraca do Poznania
Okolice Stadionu pochłonie zapach burgerów, hot dogów, frytek belgijskich, ale także pysznych lodowych deserów. Już w nadchodzący weekend, 7 i 8 września, zachęcamy do wzięcia udziału w Wielkiej Szamie, czyli największym Zlocie Food Trucków.
Po raz kolejny na ul. Bułgarskiej 17 rozstawią się dziesiątki typowych ulicznych foodtrucków z propozycjami dla każdego. W sobotę od 12:00 do 21:00 oraz w niedziele od 12:00 do 20:00 będzie można zjeść drugie śniadanie, obiad, deser i kolacje, a to wszystko w letnim klimacie.
Jedzeniowy wystawcy
Już dzisiaj wiemy, kto nakarmi nawet najbardziej wymagające brzuchy i mamy pewność, że kucharzy jeszcze przybędzie. Na początek nie zabraknie dobrze już znanych burgerów, hot dogów i wrapów. Te dania w odświeżonej odsłonie zaserwują:
- Chicken VIBE - klasyczne burgery i wrapy z kurczakiem w chrupiącej panierce,ostre i łagodne stripsy i skrzydełka w kubełkach. Nie można zapomnieć o sosach, które powstają z najlepszych składników!
- Jack Burger - klasyka gatunku w pysznym wydaniu. Wysokiej jakości burgery ze 100% wołowiny, sos BBQ od Jacka Danielsa i wiele dodatków. Wiele propozycji wypełni wiele brzuchów.
- Burger Shop Sulejówek - 100% wołowiny z najlepszym pieczywem, świeżymi warzywami, domowymi piklami i oryginalnymi sosami. To burgery, do których można wracać.
- Świnki Trzy - zapewnią nie tylko bajkowe wspomnienia, ale i bajkowe dozania. Szarpana wieprzowina, rozpływające się w ustach sosy i chrupiące pieczywo - to składniki, które zdmuchną każdego.
A może klasyczna zapiekanka?
- Rasowa Buła - serwuje oryginalne kiełbaski w bułce, ale z wyjątkowymi dodatkami. Ostry Pit z kiełbaską, boczkiem i kimchi, a może Dobryman z jalapeno i konfuturą z cebulki?
- Shark Truck - półmetrowe, klasyczne zapiekanki w różnych odsłonach. W menu znajdzie się klasyczna PRL-ka, wiejska kiełbaska oraz inne wariacje na temat zapiekanek. To wszystko w połączeniu z autorskim sosie z pieczonego czosnku.
- Fabryczka Zapiekanek - to harmonijne połączenie chrupiącego pieczywa, aromatycznego sera i starannie wyselekcjonowanych dodatków - zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Smaki zza oceanu
- Arizona Pastrami - amerykańskie pastrami w różnych kompozycjach! Peklowany mostek wołowy,marynowany i wędzony oraz gotowany na parze daje efekt kruchego mięsa. To wszystko ozdobione zieloną rukolą i innymi kolorowymi składnikami.
- Food Truck Kurczaki po Amerykańsku - Zestaw aromatycznego kurczaka z pysznymi frytkami i sosem, podawany w boxach i kubełkach. Idealne dla fanów wysokiej jakości mięsa.
- Food Cab - zabierze w kulinarną podróż po USA i zaserwuje zapiekane bułki o nazwie New York, Chicago czy Las Vegas. W menu znajdąsię buły z pastrami, kurczakiem, żeberkami, łososiem czy karkówką. W opcji wegetariańskiej buła z tofu i suszonymi pomidorami.
- Cool FoodTruck - czyli pyszne pierogi argentyńskie empanadas. Przygotowuje się je z różnorodnymi nadzieniami, takimi jak mięso wołowe, kurczak, ser, warzywa czy owoce, w zależności od regionu i osobistych preferencji. Nie zabraknie też wegetariańskich kombinacji!
- WhealMeal - kuchnie meksykańska, która serwuje największe klasyki tej części świata. Burrito, quesadilla oraz trzy rodzaje słynnego taco. Do tego pikantne przyprawy i słodka salsa.
- Cactus Mexican Street Food - to druga propozycja dla smakoszy kuchni meksykańskiej. Znajdziecie tu pełne smaku taco, burrito, serową quesadille i nachosy. Do tego Cactus zaspokoi głód wegańskimi potrawami.
Azjatyckie przysmaki
- Wokgang - czyli pad thai w najlepszym wydaniu. Orientalny, soczysty makaron ryżowy, świeże warzywa, kiełki fasoli muing i posypka z sezanem. Klasyczna kuchnia ajzatycka, którą dopełnia tajemniczy sos szefa.
- Dim Sum Express - specjalizuje się w ręcznie robionych, autentycznych dim sumach. W ich menu znajdziesz rozmaite wariacje tych pysznych pierożków, takie jak kurczak hoisin z pak choi, wieprzowina z krewetką, dynia z grzybami mun czy szpinak z serem.
Coś dla łasuchów
- Słodka Fabryczka - to dobra okazja, żeby poznać smak naszych południowych przyjaciół. Węgierskie ciasteczka, znane jako kurtosze lub kołacze. Ciasto ręcznie nakręcane na drewniane wałki, wypiekane w piecu i podawane w przeróżnych kombinacjach smakowych.
- ChurrosAmigos - czyli hiszpańskie pączki w formie długich paluchów, z cukrem pudrem, cynamonem lub gorącą nutellą. A ty, który smak wybierzesz?
- Tajski Miś - prawdziwe, naturalne lody wykonane na podstawie autorskich receptur i z wykorzystaniem tylko świeżych owoców. To wszystko w charakterystycznym stylu tajskich lodów, podawanych jako zwinięte roladki w kubeczkach.
- Fragola - świeże owoce w czekoladzie. Kluczowym składnikiem jest czekolada importowana z Belgii, która jest uważana za jedną z najlepszych na świecie! Do wyboru mleczna, deserowa i biała. Wysoka jakość, pyszne owoce i czekolada.
- Choco Kebab "Amelia" - czyli delikatna włoska czekolada, puszysta bita śmietana i ulubione dodatki zamknięte w czekoladowym placku. Zaserwują nie tylko bombę smaków, ale i szczególnych przyjemności.
Wróćmy do Europy
- Kapsalon Pomorze - holenderskie wydanie frytek przykrytych upieczonym mięsem i rozpływającym się serem. Do tego warstwa świeżych warzyw - czyli zdrowo i konkretnie. Dla wegan specjalnie przygotowany kapsalonwege z falafelem.
- W Ogniu - Szaszłykarnia - czyli food truck dla fanów mięsa: szaszłyki z karkówki i kiełbasa z grilla! W menu oferują też ziemniaki ze słoniną z grilla i pyszny chleb ormiański - lawasz!
- Gruzin od Dinery.pl - mobilna kuchnia, która serwuje autetyczne smaki Gruzji. Ich menu to prawdziwa uczta. Do wyboru soczyste chinkali, tradycyjne chaczapuri oraz lobiani. Jeśli nie możecie zdecydować się na jedno, polecamy cały zestaw wszystkich gruzińskich smaków.
- Węgierska FaBryczka - nie musicie lecieć do Węgier, żeby skosztować węgierskich przysmaków. Na miejscu będą czekać prawdziwe langosze. Zawsze świeże i gorące, chrupiące i puszyste, obficie wypełnione dodatkami.
- SeasideStreet Food - to opcja dla fanów owoców morza. Do wyboru krewetki, kalmary i szpoty w tempurze. To wszystko z ulubionymi dodatkami.
(Nie)zwykłe buły
- Poszarpani - w ich menu znajdą się bajgle z wieprzowiną, wołowiną, kaczką, kurczakiem i łososiem i pysznymi dodatkami - serem, jajkiem czy gruszką.
- Smaki Ulicy - to grillowane ciabatty z wyselekcjonowaną sezonowaną wołowiną. Ciabatty wypiekane są na zamówienie według specjalnej receptury, a ich autorskie sosy podbiją wasze podniebienia.
Dla każdego coś dobrego!
- Coś Innego -czyli pierwszy w Polsce 100% bezglutenowy food truck! Zaserwują coś na słodko i słono, czyli m.in. makaron pesto, pizzę z batata, meksykańskie tacos, a także naleśniki z serem i truskawkami, brownie czy deser chałwowy. Do tego mają wiele opcji wegetariańskich i bez laktozy
- Food Patrol - to pierwszy poznański food truck. Można tu zjeść pyszne smashburgery z różnymi połączeniami smakowymi, np. jajcarz ze smażonym jajkiem czy Mimol z serem Mimolette. Poza smashburgeramiznajdzą się u nich również frytki z batata.
Oryginalne napoje i nietuzinkowi rzemieślnicy
Wielka Szama to także okazja, żeby wypróbować nowych, orzeźwiających propozycji w postaci lemoniady, soku, czy ostatnio popularnej kombuchy. Podczas imprezy goście będą mieli okazję skosztować:
- lemoniadę,
- 100% sok,
- kolę,
- yerbe mate,
- matchę,
- kombuchę,
- wodę w szkle.
Pojawią się także stragany z kraftowymi piwami i napojami.
Więcej atrakcji
Jedzenie to nie wszystko. Organizatorzy zadbali o to, żeby podczas wydarzenia można było skorzystać z wielu atrakcji. Na terenie imprezy znajdą się też:
- Kącik artystyczny i strefa z dmuchańcami
- Strefa chilloutu
- Zawody jedzenia na czas
- Wybory najsmaczniejszych food trucków
- Gra terenowa z nagrodami
- Ciężarówka kenworth W900L
Informacje praktyczne
Zapraszamy przez cały weekend, 7 września od 12:00 do 21:00 i 8 września od 12:00 do 20:00 na Enea Stadion przy ul. Bułgarskiej 17.
W okolicy znajdują się przystanki autobusowe i tramwajowe, ale zachęcamy do skorzystania z jeszcze ciepłych, letnich dni i przybycia na rowerach.
Równocześnie przypominamy, że wciąż rośnie lista food trucków! Zachęcamy do obserwowania wydarzenia i oczekiwania na nowe ogłoszenia!