"Tradycje kulinarne Polski", a wśród nich smaki powiatu poznańskiego

Tradycje kulinarne Polski" to bezpłatny, ponad 350 stronicowy ebook prezentujący kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów z różnych części Polski. "Tradycje kulinarne Polski" to również podcast oraz cykl otwartych spotkań poświęconych kuchni Polski, które odbędą się w różnych częściach kraju.

Okładka ksiązki - na czarnym tle śliwki. - grafika artykułu
Tradycje kulinarne Polski

Publikacja swoją premierę będzie miała 6 grudnia2023 r. i od tego dnia zostanie udostępniona  jako plik do bezpłatnego  pobrania ze strony Fundacji Bunkatura. Pyra z gzikiem, parzybroda i kaczka po wielkopolsku - te wyśmienite, tradycyjne dania zaprezentowane zostały w książce, a ich zdjęcia wykonane przez autorkę uchwyciły apetycznie  przygotowane przez szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki potrawy.

Książka ukaże się również w wersji drukowanej. 1500 egzemplarzy trafi bezpłatnie do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach.

Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.

Źródło: https://smakipowiatupoznanskiego.pl/