"Tradycje kulinarne Polski", a wśród nich smaki powiatu poznańskiego

Publikacja swoją premierę będzie miała 6 grudnia2023 r. i od tego dnia zostanie udostępniona jako plik do bezpłatnego pobrania ze strony Fundacji Bunkatura. Pyra z gzikiem, parzybroda i kaczka po wielkopolsku - te wyśmienite, tradycyjne dania zaprezentowane zostały w książce, a ich zdjęcia wykonane przez autorkę uchwyciły apetycznie przygotowane przez szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki potrawy.
Książka ukaże się również w wersji drukowanej. 1500 egzemplarzy trafi bezpłatnie do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.
Zobacz również

Leśne smaki 2025 - konkurs kulinarny

Przepis na weekend - mazurki wielkanocne

Na Wielkanocnym Stole 2025 - wyniki konkursu
