Przepis na weekend - Podkręcone pyry z gzikiem
Pewnie w każdym tradycyjnym poznańskim domu pyry z gzikiem są daniem, które domownicy ze smakiem spożywają. I każda poznańska gospodyni przygotowuje je na swój sposób. Jedni do twarogu dodają śmietanę, inni jogurt. Jedni posypują danie koperkiem, inni dymką. Jedni gotują ziemniaki obrane, inni w mundurkach. Co dom, to przepis. A może spróbujecie swoje danie podkręcić palonym masłem i udekorować kwiatami kopru? Zainspirowana blogerem Rozkosznym - Michałem Korkoszem przedstawiam Wam mój przepis na letni obiad.
Podkręcone pyry z gzikiem
Składniki (dla 4 osób):
- 1,5 kg młodych ziemniaków (najlepiej jak najmniejsze)
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 50 g masła
- Pęczek dymki
- Kwiaty kopru
- Ogórki małosolne
- Sól, pieprz
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy. Polecam na parze (najlepiej w szybkowarze - 10 min), wówczas zachowają najwięcej smaku i wartości odżywczych.
Twaróg ubijamy na puch w malakserze, doprawiamy solą i pieprzem. Dymkę drobno siekamy.
Masło wrzucamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Kiedy masło zaczynie się pienić należy je wymieszać, by miało jednakową temperaturę. A kiedy zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka powstanie osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.
Na talerz wykładamy porcję ubitego twarogu, ziemniaków i polewamy palonym masłem (można przelać je przez drobne sitko). Całość posypujemy dymką i kwiatami kopru, z boku układamy pokrojone małosolne ogórki.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL