Przepis na weekend - omlet z jarmużem
Ta bomba witaminowa, którą mieszkańcy regionów śródziemnomorskich uprawiali już 2000 lat temu. Na stronie Ministerstwa Zdrowia jarmuż zaliczany jest, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne do "superfoods". Zbiór jarmużu zaczyna się późną jesienią i trwa przez całą zimę, aż do wiosny. Ciekawostką jest, że jarmuż staje się delikatniejszy i lepszy w smaku po przemarznięciu. Można go spożywać na surowo albo po obróbce termicznej. Świetnie smakuje w omlecie z dodatkiem czosnku i koziego sera.
Składniki (4 porcje):
- 5-6 liści jarmużu
- 8 jajek
- Odrobina mleka
- Oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 150 g koziego sera
- Sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze części, usuwając grube łodygi.
Rozbijamy jajka i roztrzepujemy je wraz z mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Czosnek obieramy i drobno kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni (takiej którą możemy włożyć do piekarnika) rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Po chwili dodajemy liście jarmużu i przesmażamy, przykrywamy i czekamy aż liście zmiękną.
Przesmażone liście jarmużu zalewamy jajkami. Po chwili na omleta kruszymy ser i wstawiamy patelnię do piekarnika (bez przykrycia). Czekamy aż omlet się zetnie (ok 12-15 min).
Smacznego!
AL
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl