Przepis na weekend - kanapka z burakiem
Orzechy są kolejnym "super produktem" (superfoods). I to te włoskie zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów kwasów tłuszczowych omega-3 i najlepszy stosunek omega 6 do omega 3 oraz dużo przeciwutleniaczy. Są źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu oraz witamin: E, C i z grupy B.
Składniki:
- Kilka kromek chleba, najlepiej żytniego na zakwasie
- Masło
- Sałata rzymska
- Upieczony burak (w wielu sklepach można kupić już ugotowane buraki, jeśli jednak wolimy sami je przygotować, najlepiej upiec je w piekarniku. Wyszorowanego buraka zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. C i piec ok 1 godziny - długość pieczenia zależy od wielkości buraka)
- Miękki ser kozi naturalny (roladka)
- Kiełki (lucerny, rzodkiewki, brokuła)
- Garść orzechów włoskich
- Ocet balsamiczny kremowy (opcjonalnie) lub chrzan
Składniki układamy w podanej kolejności na kromce chleba, którą możemy wcześniej opiec w tosterze. Jeśli używamy chrzanu warto go nałożyć bezpośrednio na buraka.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL