Jarmarczne przysmaki bożonarodzeniowe
W tym roku możemy odwiedzić i jarmark na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, który znalazł się w rankingu najlepszych jarmarków bożonarodzeniowych w Europie na czwartym miejscu oraz jarmark na placu Wolności. W obu miejscach będzie można skosztować lokalnych i tradycyjnych smakołyków, jak aromatyczny bigos, pyry z gzikiem czy pierogi oraz potraw i przekąsek z różnych stron świata, jak hiszpańskie churrosy czy amerykańskie corndogi. Dopełnieniem będą zimowe napoje, takie jak gorące kakao czy grzane wino, także w wersji bezalkoholowej.
Na jarmarcznych straganach można kupić przekąski konkretne, takie jak sery regionalne, oscypki, pieczywo na zakwasie, naturalne kiełbasy i wędliny oraz słodkie smakołyki, zaczynając od miodów, przez przetwory owocowe i konfitury, po rzemieślnicze pierniki, krówki, praliny i żelki, wyroby z czekolady, orzechy w karmelu czy pieczone kasztany. Dla gości przygotowano także przeróżne napoje: kawy i herbaty, wina regionalne, nalewki czy browar rzemieślniczy.
Niestety jarmarczne przysmaki nie są tanie. Oto kilka przykładów:
- pajda chleba "full wypas" (smalec, kiełbasa, cebula, ogórek) - 35 zł
- pajda chleba ze smalcem - 20 zł
- grzaniec - 20 zł
- grzaniec bezalkoholowy - 15 zł
- piwo - 10 zł
- gorące kakao - 15 zł
- zimne napoje - 10 zł
- kaszanka - 20 zł
- bigos - 25 zł
- barszcz w kubku - 10 zł
- pyry z gzikiem i śledziem - 25 zł
- pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie - 20 zł
- corndog - 15 zł
- kołacze (cynamonowy, waniliowy, kokosowy, orzechowy, kakaowy, cukierkowy) - 20 zł
AL