Na Wielkanocnym Stole 2025 - wyniki konkursu

Do regionalnego konkursu kulinarnego "Na Wielkanocnym Stole 2025" zgłoszono aż 79 świątecznych potraw i wielkanocnych wypieków. Kapituła smaku miała ciężki orzech do zgryzienia: zdegustować i ocenić w kategorii mięsnej m.in. żurki, kiełbasy, szynki i pasztety, zaś w słodkościach: mazurki, baby, serniki i inne świąteczne ciasta.

Stół zastawiony różnymi ciastami, na pierwszym planie różowy tort z króliczymi uszkami. - grafika artykułu
Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki, fot. Smaki Powiatu

Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki. W szranki stanęli przedstawiciele branży gastronomicznej, koła gospodyń wiejskich a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Tradycyjnie już konkurs odbył się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, wyjątkowego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym "Smaki Powiatu Poznańskiego".

W kategorii potrawy mięsne:

Grand Prix czek o wartości 750,00 zł od Instytutu Skrzynki otrzymał

  • Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych - Rasa Wrzosówka (Poznań) za Szynkę jagnięcą wędzoną surową

I miejsce ex aequo:

  • Magdalena Grobelka z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Żurek wielkanocny
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Świtezianki" w Mirosławkach (gm. Stęszew, powiat poznański) za Polędwiczki wiśniowe

II miejsce:

  • "Kuchnia zmysłów" w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach (gm. Czerwonak, powiat poznański). Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Krem chrzanowy z jajkiem przepiórczym z chlebkiem nan

III miejsce:

  • Jowita Walkowiak  z Koła Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu" (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Tańczącą w dymie

Wyróżnienia otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) za Faszerowany boczek rolowany oraz za Roladę ze schabu
  • Michał Wietrzycki Szef kuchni Restauracji FIGA (Plewiska, gm. Komorniki, powiat poznański) za Polędwiczkę łososiową
  • Marcin Ochotny z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi, gm. Murowana Roślina, powiat poznański) za Zapiekany pasztet z kaczki
  • Julia Kasak i Julia Kulińska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie (pow. złotowski) za Kremowy pasztet z dziczyzny żurawinowy oraz Kremowy pasztet z dziczyzny chrzanowy.
  • Wiesław Sałkiewicz - Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych - Rasa Wrzosówka (Poznań) za Kiełbasę polską.

W kategorii Wielkanocne wypieki:

Grand Prix - czek o wartości 750,00 zł od Instytutu Skrzynki otrzymali

  • uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu (powiat poznański) za Babkę wielkanocną

I miejsce:

  • Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, powiat poznański) za Paschę waniliową z oskołowym fiutem

II miejsce ex aequo:

  • Marcin Ochotny z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt za Gratin z jabłek
  • Restauracja Smaczki Maszki (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Mazurek pistacjowo-czekoladowy.

III miejsce ex aequo:

  • Koło Gospodyń Wiejskich "Wiatraczanki" w Czerlejnie (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Orzeszki w czekoladzie dubajskiej
  • Magdalena Szymańska z Koła Gospodyń Wiejskich w Pecnej "Piękni i Młodzi" (Pecna, gm. Mosina, powiat poznański) za Wariacje na temat mazurka II.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich "Równi sobie w Zębowie" (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) za Mazurek wielkanocny pistacjowo-topinamburowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Babki, że hej" z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Mazurek Magdy
  • Kawiarnia Cafe reSzka Donata Szymańska (Buk, gm. Buk, powiat poznański) za Tatrę pistacjową z białą czekoladą i malinami
  • Restauracja Smaczki Maszki za Sernik pistacjowo waniliowy
  • Maria Bany - Szadeberg Design To nie piekarnia (Wiry, gm. Komorniki, powiat poznański) za Mazurek Mikado.

Laureaci I, II i III miejsca otrzymali zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego, Instytutu Skrzynki oraz Vouchery na dowolną imprezą w roku 2025 w Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Laureaci Grand Prix oraz I miejsca otrzymali zestawy piw od Browaru Szreniawa.

Dodatkowo Kapituła oceniła także zgłoszenia  samych Szkół gastronomicznych i w ramach takiego rankingu postanowiła przyznać:

I miejsce:

  • Uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Babkę wielkanocną

II miejsce ex aequo:

  • Magdalena Grobelka z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za żurek wielkanocny
  • "Kuchnia zmysłów" w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Krem chrzanowy z jajkiem przepiórczym z chlebkiem NAN

III miejsce:

  • Julia Kasak i Julia Kulińska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie za Kremowy pasztet z dziczyzny.

Wyróżnienia:

  • Anna Kruszyk z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Bigos z aromatem lasu
  • Julia Kasak i Julia Kulińska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie za Kremowy pasztet z dziczyzny żurawinowy
  • Katarzyna Chrobot z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Tort wielkanocny króliczek z żelką malinową i kremem czekoladowym
  • Zuzanna Kurkiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Bezę Pavlova z Lemon Curd, marakują i mango
  • "Kuchnia zmysłów" w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Tartę z bezą i musem cytrynowym.

Certyfikaty za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025" otrzymali:

  • Koło Gospodyń Wiejskich "Świtezianki" w Mirosławkach za Polędwiczki wiśniowe
  • "Kuchnia zmysłów" w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Krem chrzanowy z jajkiem przepiórczym z chlebkiem NAN
  • Jowita Walkowiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu" za Tańcząca w dymie
  • Marcin Ochotny z Zagrody  Szczęśliwych Zwierząt za Zapiekany pasztet z kaczki
  • Uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Babkę wielkanocną
  • Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo za Paschę waniliową z oskołowym fiutem
  • Restauracja Smaczki Maszki za Mazurek pistacjowo-czekoladowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Wiatraczanki" w Czerlejnie za Orzeszki w czekoladzie dubajskiej
  • Magdalena Szymańska z Kołą Gospodyń Wiejskich w Pecnej "Piękni i Młodzi" za Wariacje na temat mazurka II
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Babki, że hej" z Wysogotowa za Mazurek Magdy
  • Otylia Białas z Koła Gospodyń Wiejskich "Źródlanki" Tomice i Rybojedzko za Kaczkę nadziewaną jabłkami i pomarańczami
  • Karolina Mytko z Koła Gospodyń Wiejskich "Źródlanki" Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Gotowaną babkę wielkanocną
  • Restauracja Figa za Mazurek wielkanocny
  • Maria Bany - Szadeberg Design To nie piekarnia za Mazurek Mikado
  • Piekarnia-Cukiernia "Natura" (Kobylnica, gm. Swarzędz, powiat poznański) za Hiszpańską babkę pomarańczową.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych był Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu było Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Konkurs odbył się przy współpracy:  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, KOWR OT Poznań, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Źródło" oraz Browaru Szreniawa.

Konkurs odbywał się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

AL