Komunikaty

pagina

Smart City

Pominąłeś menu

menu

Leśne smaki 2025 - konkurs kulinarny

Przed nami kolejny konkurs kulinarny. Zgłoszenia można przesyłać jeszcze 7 dni - do 30 kwietnia. Tym razem testowane będą Leśne smaki. Przysmaki można zgłaszać w trzech kategoriach: dziczyzna, owoce leśne, grzyby, zioła i inne. Uczestnicy konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o certyfikaty (dyplomy) z tytułem "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025".

Baner promujący konkurs kulinarny Smaki Leśne 2025. Po jednej stronie zdjęcie zupy z grzybami, obok napisy, które informują o wydarzniu. - grafika artykułu
Przysmaki można zgłaszać w trzech kategoriach: dziczyzna, owoce leśne, grzyby, zioła i inne

W konkursie mogą brać udział z terenu całej Wielkopolski: koła gospodyń wiejskich (KGW), producenci i przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają nagrody: czeki o wartości 500 zł (Grand Prix), vouchery do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, do Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Smak dziczyzny i jej kulinarne tajemnice

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 maja, ok. godz. 15:00, ale już od rana, od godziny 10:30 będzie odbywał się festyn - doskonała okazja, aby na nowo odkryć smak dziczyzny i poznać jej kulinarne tajemnice. Organizatorzy przygotowali na ten dzień liczne atrakcje: wykłady, pokazy kulinarne, gry i zabawy. Będzie też możliwość skonsultowania się z dietetykiem, skorzystania z oferty stanowisk edukacyjno-warsztatowych, również kulinarnych.

Na gości festynu będą czekały także stoiska degustacyjne, gdzie będzie można spróbować pysznych dań z dziczyzny. Jednocześnie dowiedzą się oni, gdzie szukać najlepszych składników oraz jak łatwo i szybko przygotować wyjątkowe dania w domowym zaciszu.

Zgłoszenia do konkursu

Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzajów potraw i produktów (w każdej kategorii) wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z załącznikiem dla każdej z nich. Zgłoszenia wraz z recepturami powinno się przesłać na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Gotowe dania należy dostarczyć w niedzielę, 4 maja 2025 r. 10.00 - 11.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. namiocie obok  Pałacu Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie. Potrawy i produkty trzeba dostarczyć w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 7-9 osobowej kapituły).

Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie, ul. Akacjowa 12, 62-006 Uzarzewo z dopiskiem: konkurs "Smaki Leśne 2025".

Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do ekspozycji gotowych potraw i produktów dla każdego uczestnika konkursu. Ocena potraw i produktów zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.00-13.30.

Organizatorzy i sponsorzy

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu jest Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie).

Konkurs odbywa się przy współpracy: KOWR OT Poznań, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska.

Honorowego Patronatu wydarzeniu udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowskiego.

AL

Dowiedz się więcej na temat

Do góry