Na wielkanocnym stole - konkurs

Wielkopolski stół wielkanocny jest wyjątkowo bogaty: z jednej strony wyśmienite wędliny: kiełbasy, szynki, sycący żur na kiełbasie z jajkiem, z drugiej zaś kolorowe baby i mazurki. W zeszłorocznej odsłonie regionalnego konkursu "Na wielkanocnym stole" zgłoszonych zostało aż 90 przysmaków, a kapituła zmierzyła się z zadaniem degustacji i oceny potraw i wypieków zebranych na 40 metrowym stole. Czy w tym roku znów padnie rekord?

Plakat, który reklamuje konkurs "Na wielkanocnym stole". Po prawej stronie zdjęcia wielkanocnych potraw: baby, mazurków, szynek i kiełbas. Po lewej stronie napisy informujące o wydarzeniu. - grafika artykułu
W zeszłorocznej odsłonie regionalnego konkursu "Na wielkanocnym stole" zgłoszonych zostało aż 90 przysmaków

Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu "Na wielkanocnym stole 2025". Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków w dwóch kategoriach: potrawy mięsne (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików, szynki, wędliny itp.) oraz wielkanocne wypieki (m.in. serniki, mazurki, baby).

Nagrody

Na laureatów w każdej z kategorii czekają nagrody: Grand Prix w wysokości 750 zł, piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego  w Szreniawie oraz zestawy upominków od powiatu poznańskiego.

Potrawy i wypieki z powiatu poznańskiego będą także walczyć o tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025".

Zgłoszenia

Aby wziąć udział w konkursie należy do 10 kwietnia 2025 r. przesłać na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy wraz z recepturą zgłaszanej potrawy lub wypieku. Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 potrawy z kategorii mięsnej oraz 3 w kategorii wielkanocnych wypieków.

Zgłaszane przysmaki, wraz z oryginałem formularza należy dostarczyć w niedzielę, 13 kwietnia br. do pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5), gdzie, już tradycyjnie, podczas Jarmarku Wielkanocnego, odbywa się  konkursowa  degustacja oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom. Organizatorzy dopuszczają też dostarczanie zgłoszeń drogą pocztową czy kurierską, wysłane na adres muzeum.

Organizatorzy konkursu

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Konkurs odbywa się przy współpracy:  Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) - Oddziału Terenowego w Poznaniu, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku,Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Źródło" oraz Browaru Szreniawa.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

AL