Giyry z grochem i kapuchom

Giyry z grochem i kapuchom

Giyry akuratnie ochrymp knypem (ino nie tympym) i natrzyj czoskiem, zalej goruncom, słonom wodom i niech sie pyrli w gornku z pokrywkom. Za 2 godziny dodej cebule do tegu opłechtanom i obranom włoszczyznę (ino z dużom selerom). Dla lepszy smaki dej pieprzu, estragonu i liścia bobkowego. Wyjmij z gorka kiedy bydzie miękuchne. Posiekej cebule, jabza i dodej kiszunom kapuche, połuncz z ugotowanym grochem. Giyry wyjmij z gorka przekrój dycht na pół i dej na miałki talyrz. Do spucnięcio podej z kapuchom, pyrami zez wody abo sznytkami i piwem.

  • 2 giyry świnioka
  • pynczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 4 zumbki czosku
  • funt kiszuny kapuchy
  • moły gornyszek grochu
  • 2 jabza
  • źdźiebko estragonu
  • kilka ziorek pieprzu
  • 1-2 liście bobkowe
  • sól

autorka tłumaczenia: Katarzyna Bojarska

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Wybierz poniżej kolejną, żeby czytać dalej