Kaczka ze słodką kapustą

Jedną lub dwie główki czerwonej kapusty, sparzyć, poszatkować, posolić i skropić sokiem z cytryny. Słoninę i drobno pokrojoną cebulę zasmażyć z mąką. Kaczce odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup, podzielić na pół. Połówki podsmażyć na smalcu. Pozostałe podroby drobno pokroić, zrumienić na margarynie z poszatkowaną cebulą. Podlać wodą i dusić ok. 30 min. Zasmażoną słoninę połączyć z podrobami, kapustą, winem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaczkę rozebrać, obłożyć kapustą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Podawać z pyzami.

  • kaczka
  • 50 g słoniny
  • 1-2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • sól, cukier