Świąteczne warsztaty na Śródce

W ostatni weekend przed świętami Slow Food Wielkopolska zaprasza na warsztaty o herbatach zimowych oraz na spotkanie, podczas którego będzie można posłuchać opowieści o świątecznych tradycjach.

Sitko do herbaty z którego wysypuje się mieszanka herbaciana. - grafika artykułu
21 grudnia odbędzie się spotkanie pt."Herbaty zimowe - smaki świąt", podczas których uczestnicy będą komponować własne mieszanki herbaciane z przyprawami i ziołami, idealne na zimowe wieczory, fot. Pixabay

Przez cały grudzień Slow Food organizuje bezpłatne warsztaty świąteczne, które odbywają się w Restauracji Hyćka i są przewidziane dla mieszkańców dzielnic Ostrów Tumski, Śródka, Komandoria i Zawady.

Warsztaty są organizowane, aby wspólnie celebrować świąteczne tradycje, promować ideę Slow Food - świadomego podejścia do jedzenia i ekologii - oraz budować więzi międzypokoleniowe w duchu lokalnych tradycji kulinarnych.

Herbaty zimowe - smaki świąt

W sobotę, 21 grudnia odbędzie się spotkanie pt. "Herbaty zimowe - smaki świąt", podczas których uczestnicy będą komponować własne mieszanki herbaciane z przyprawami i ziołami, idealne na zimowe wieczory. Organizatorzy opowiedzą też o tradycyjnym kompocie wigilijnym.

Podczas tych warsztatów uczestnicy odkryją tajniki komponowania własnych mieszanek herbacianych inspirowanych smakami świąt. Aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, goździki czy imbir, zostaną połączone z suszonymi owocami i ziołami, tworząc niepowtarzalne mieszanki. Uczestnicy będą mieli okazję degustować przygotowane herbaty oraz zapakować swoje mieszanki jako prezenty pod choinkę. Warsztaty te wprowadzają w świąteczny nastrój, jednocześnie promując tradycję lokalnych, zdrowych i aromatycznych napojów.

Świąteczne opowieści i zwyczaje przy tradycyjnym stole

Z kolei w niedzielę 22 grudnia odbędzie się spotkanie zatytułowane "Świąteczne opowieści i zwyczaje przy tradycyjnym stole" - międzypokoleniowe spotkanie z seniorami, podczas którego uczestnicy wspólnie przygotuj sałatkę jarzynową i posłuchają opowieści o świątecznych tradycjach.

Spotkanie przy tradycyjnym stole wigilijnym będzie okazją do wspólnego przygotowywania sałatki jarzynowej w różnych odsłonach. Uczestnicy, podzieleni na grupy, stworzą własne wersje tej klasycznej potrawy, dzieląc się swoimi rodzinnymi tradycjami i przepisami.

Seniorzy opowiedzą o znaczeniu sałatki w ich domach oraz innych świątecznych zwyczajach, a rozmowy o genezie potraw i ich regionalnym pochodzeniu wzbogacą wiedzę uczestników. Całość umili degustacja barszczu oraz świąteczna atmosfera pełna wspólnych opowieści.

Miejsce: Restauracja Hyćka, Śródka
Terminy: 21 i 22 grudnia, godz. 9:00-11:00

Udział bezpłatny! Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy.

Jak się zapisać?

Na profilu Slow Food na Facebooku lub pod linkiem na stronie organizatora. Można się także zapisać stacjonarnie w Restauracji Hyćka na poznańskiej Śródce (Rynek Śródecki 17).

Na warsztaty zaproszone są dzieci, rodzice, seniorzy i wszyscy, którzy chcą spędzić czas w miłej, kreatywnej atmosferze.
Wydarzenie zorganizowane dzięki wsparciu z budżetu Miasta Poznania.

AL