Regionalny konkurs kulinarny "Na wielkanocnym stole 2024"

Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także  uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu "Na wielkanocnym stole 2024".

Regionalny konkurs kulinarny "Na wielkanocnym stole 2024" - grafika artykułu
Regionalny konkurs kulinarny "Na wielkanocnym stole 2024"

Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków w kategoriach:

  • potrawy mięsne (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików, szynki, wędliny itp.) oraz
  • wielkanocne wypieki (m.in. serniki, mazurki, baby).

Laureatów w każdej z kategorii czekają nagrody: Grand Prix w wysokości 500 zł, oraz za 1, 2 i 3.  piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego  w Szreniawie oraz zestawy upominków od powiatu poznańskiego.

Produkty z powiatu poznańskiego będą także walczyć o tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024".

Aby wziąć udział w konkursie należy do 20 marca 2024 r. przesłać na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy wraz z recepturą zgłaszanej potrawy lub wypieku - każdy uczestnik może zgłosić max. 3 produkty z kategorii mięsnej oraz 3 w kategorii wielkanocnych wypieków. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Zgłaszane przysmaki, wraz z oryginałem formularza należy dostarczyć w niedzielę, 24 marca br. do pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5), gdzie, już tradycyjnie, podczas Jarmarku Wielkanocnego, odbywa się  konkursowa  degustacja oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom. Organizatorzy dopuszczają też dostarczanie zgłoszeń drogą pocztową czy kurierską, wysłane na adres muzeum.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Konkurs odbywa się przy współpracy:  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Źródło" oraz Browaru Szreniawa.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Więcej na stronie: Regionalny konkurs kulinarny "Na wielkanocnym stole 2024" - Instytut Skrzynki