Przepis na weekend - Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to przepis niezwykle prosty, ale efektowny. Sprawdzi się i jako przystawka czy lekka kolacja. Można je przygotować z surowych buraków, które musimy upiec, najlepiej w piekarniku (Wyszorowane buraki suszymy ręcznikiem papierowym, każdego zawijamy w kawałek folii aluminiowej i pieczemy ok. 60-90 min. w temperaturze 200 st. C, jak będą miękkie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Zimne buraki obieramy ze skórki). Do carpaccio możemy także kupić już upieczone buraki.
Składniki (4 porcje):
- 4 buraki
- 2 duże garści rukoli
- Duża garść pestek słonecznika
- 200 g roladki koziej lub sera feta
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- Cytryna lub ocet balsamiczny
Najważniejsze przy daniu jest cieniutkie pokrojenie buraków, najłatwiej wykorzystać do tego mandolinę. Pracując z burakami warto ubrać rękawiczki, gdyż buraki bardzo brudzą dłonie.
Cienkie plasterki układamy na talerzu, skrapiamy je sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Na burakach rozkładamy rukolę, rwiemy ser i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Skrapiamy oliwą, cytryną lub octem balsamicznym.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl
AL