Przepis na weekend - Carpaccio z buraka

24 listopada obchodzimy Dzień Buraka, dlatego dziś proponujmy przepis, w którym króluje to zdrowe warzywo. Przypomnijmy tylko, że buraki mają mało kalorii a mnóstwo witamin i minerałów. Są szczególnie polecane jesienią i zimą ze względu na swoje właściwości odżywcze, świetnie wspierają odporność.

Zdjęcie, zbliżenie talerza z carpaccio z buraka, cienko pokrojone plasterki buraka, z rukolą i pokruszonym serem, posypane pestkami słonecznika, polane octem basamicznym i oliwą. - grafika artykułu
Carpaccio z buraka to przepis niezwykle prosty, ale efektowny, fot. AL

Carpaccio z buraka to przepis niezwykle prosty, ale efektowny. Sprawdzi się i jako przystawka czy lekka kolacja. Można je przygotować z surowych buraków, które musimy upiec, najlepiej w piekarniku (Wyszorowane buraki suszymy ręcznikiem papierowym, każdego zawijamy w kawałek folii aluminiowej i pieczemy ok. 60-90 min. w temperaturze 200 st. C, jak będą miękkie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Zimne buraki obieramy ze skórki). Do carpaccio możemy także kupić już upieczone buraki.

Składniki (4 porcje):

  • 4 buraki
  • 2 duże garści rukoli
  • Duża garść pestek słonecznika
  • 200 g roladki koziej lub sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Cytryna lub ocet balsamiczny

Najważniejsze przy daniu jest cieniutkie pokrojenie buraków, najłatwiej wykorzystać do tego mandolinę. Pracując z burakami warto ubrać rękawiczki, gdyż buraki bardzo brudzą dłonie.

Cienkie plasterki układamy na talerzu, skrapiamy je sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Na burakach rozkładamy rukolę, rwiemy ser i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Skrapiamy oliwą, cytryną lub octem balsamicznym.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL