Na wigilijnym stole 2024 - konkurs kulinarny
![Zdjęcie, fragment świątecznego stołu, dwa widelce, nóż zawinięte w czerwoną serwetkę, leżą na beżowej serwetce, obok leży świąteczny stroik: świerkowe gałązki, połączone z gałązkami z czerwonymi kuleczkami oraz szyszkami. - grafika artykułu](/mim/wortals/pictures/obrazek,pic1,9780,242040,426228,show2.jpg&_sst=1739447336765)
Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (jarmark trwa dwa dni 14-15 grudnia). Jest to ważny punkt na Szlaku Kulinarnym "Smaki Powiatu Poznańskiego". Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także kulinarne. Na uczestników wydarzenia co roku czeka wiele atrakcji.
Uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich, restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym cukiernie, piekarnie), uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Podobnie jak w roku ubiegłym w szranki staną także w odrębnej kategorii wina z wielkopolskich winnic.
Do wygrania 500 zł
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i max. 3 rodzaje wypieków (łącznie 6 zgłoszeń). Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych. Dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego. W przypadku win wymagana jest minimum 1 butelka dla każdego zgłoszenia, przy czym jedna winnica może zgłosić maksymalnie 4 rodzaje wina.
Wyniki konkursu we wszystkich kategoriach zostaną ogłoszone na scenie imprezy w Muzeum w Szreniawie w godzinach popołudniowych oraz będą udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego" oraz stronie Instytutu Skrzynki, który jest głównym organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych. Grand Prix w każdej z czterech kategorii to czek o wartości 500 zł.
Piernikowe seduszka
Ze wszystkich pierników zgłoszonych (bez względu na kategorie) niezależna Dziecięca Kapituła wybierze te najlepsze i przyzna trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe "Piernikowe serduszka".
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 12 grudnia 2024 r. włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 15 grudnia w godz. 10.00-11.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres muzeum - szczegóły znaleźć można w regulaminie konkursu, który wraz z wzorem formularza konkursowego dostępny jest na stronie organizatora konkursu.
AL
Zobacz również
![Kulki mocy idealnie sprawdzą się, gdy mamy ochotę na "coś słodkiego", fot. AL Czekoladowe kulki otoczone pokrojonymi orzechami.](/mim/wortals/pictures/czekoladowe-kulki-otoczone-pokrojonymi-orzechami,pic1,9780,0,434367,show2.jpg?_sst=1739447336765)
Przepis na weekend - kulki mocy
![Każdy uczestnik musi jak najszybciej zjeść 10 pączków, fot. Pixabay Pączki posypane cukrem pudrem. Jeden z nich jest przecięty na pół i wypływ z niego marmolada.](/mim/wortals/pictures/paczki-posypane-cukrem-pudrem-jeden-z-nich-jest-przeciety-na-pol,pic1,9780,0,433638,show2.jpg?_sst=1739447336765)
XIX Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas
![Co kto lubi może dodać do pizzy, fot. AL Na drewnianym stole leży pizza z różnymi dodatkami, szynka, bakłażan, papryka, pieczarki.](/mim/wortals/pictures/na-drewnianym-stole-lezy-pizza-z-roznymi-dodatkami-szynka-baklaz,pic1,9780,0,433430,show2.jpg?_sst=1739447336765)
Przepis na weekend - pizza
![Ciasto marchewkowe przełożone kremem śmietankowym, udekorowane orzechami, fot. Pixabay Ciasto marchewkowe przełożone kremem śmietankowym, udekorowane orzechami.](/mim/wortals/pictures/ciasto-marchewkowe-przelozone-kremem-smietankowym-udekorowane-or,pic1,9780,0,432918,show2.jpg?_sst=1739447336765)