Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina ma bardzo szlachetne mięso, a gęsi nie da się hodować przemysłowo. Jest jednym ze zdrowszych mięs a na naszych stołach pojawiła się już w XVII wieku.

Zdjęcie dwóch pałek z gęsi, dobrze upieczonych na czarnym tle. - grafika artykułu
Mięso gęsie o ciemnym kolorze ma delikatny smak i piękny zapach. fot. Gęsina na św. Marcina

Hodowla gęsi trwa minimum 16 tygodni - od wiosny do jesieni, a szczęśliwe gęsi wypasają się na świeżym powietrzu, dziobiąc trawę czy owies. Na świętego Marcina najlepsza gęsina - to stare przysłowie przypomina, co serwowano na polskich stołach w okolicy listopada i grudnia, kiedy to cykl hodowlany gęsi kończy się. Zaglądając do staropolskich przepisów znajdziemy receptury na gęsi pieczone, wędzone, gęsi pasztet czy smalec.

Delikatne, zdrowe mięso

Mięso gęsie o ciemnym kolorze ma delikatny smak i piękny zapach i choć jest dość tłuste, ma korzystny układ tłuszczów. A do tego zawiera dużo cennego białka i liczne witaminy oraz związki mineralne.

Czasem trudno jest kupić świeże gęsi, ale warto skorzystać z oferty na mięso mrożone, które jest równie wartościowe. Przygotowując gęś samodzielnie możemy być pewni, że w naszym domu rozgości się smakowity zapach.

Akcja promująca gęsinę

Od 8. listopada do 1. grudnia potrwa XV edycja slowfoodowej akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Wszystkie restauracje, biorące udział w akcji, w czasie jej trwania, na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów z gęsiną, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu. Jak co roku w ramach akcji organizowany będzie konkurs dla szefów kuchni na najlepszy przepis. W ostatnich latach spożycie gęsiny w Polsce zdecydowanie wzrasta, choć nadal hodowcy głównie eksportują ten rodzaj mięsa.

Wielkopolskie restauracje biorące udział w akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina"

  • Dwór Skrzynki, Restauracja Dworu Skrzynki, szef kuchni Kajetan Świokła, 62-060 Skrzynki, Plac Parkowy 1, tel. 691838221
  • Figa, szef kuchni Michał Wietrzycki, Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749
  • Ostoja Chobienice, szef kuchni Adam Lelewer, Chobienice 166, 64-212 Siedlec, tel.683531600
  • Poznańska 19, szef kuchni Marek Kmiecik, 64-300 Nowy Tomyśl, ul. Poznańska 19, tel. 669 996 136
  • Taste-it, szef kuchni Tomasz Dolski, ul. Wysoka 8, 62-040 Puszczykowo, tel. 618133072

AL