Światowy Dzień Pistacji

Pistacje oprócz wspaniałego smaku, mogą poszczycić się pięknym kolorem, a dodanie ich do potraw, zarówno słodkich jak i słonych podbija ich wartość. Nazywane "orzeszkami szczęścia", obchodzą swój światowy dzień 26 lutego. Były jednymi z pierwszych orzechów, które spożywali ludzie, a ich zielony kolor pochodzi od chlorofilu i antyoksydantów.

Rozsypane pistacje na blacie, część w łupinkach część bez. - grafika artykułu
Światowy Dzień Pistacji to świetna okazja, by docenić te wyjątkowe orzechy i włączyć je do diety, fot. Pixabay

Pistacje to bardzo zdrowe orzechy. Wspomagają działanie układu nerwowego, regulują ciśnienie krwi i prawidłową pracę serca. Dodatkowo wzmacniają wzrok, zapobiegają uszkodzeniom DNA przez wolne rodniki, chronią przed nowotworami. Pistacje obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Plony po 15 - 20 latach

Niestety należą do jednych z droższych orzechów, ale wszystko przez trudną uprawę. Drzewa pistacjowe potrzebują długiego i gorącego lata oraz łagodnej zimy. Pierwsze plony można zbierać po upływie aż 7 lat, ale najwięcej pistacji otrzymujemy dopiero po 15 - 20 latach. Jednocześnie drzewa wydają owoce naprzemiennie, co drugi rok, ale są za to długowieczne, mogą żyć nawet 300 lat.

Pistacje są kaloryczne (100 gramów to 590 kcal). Dlatego też zalecane jest ich spożywanie nawet codzienne, ale w niewielkich ilościach. Dziennie nie powinno się jeść więcej niż garść pistacji (czyli 20-30 orzechów).

Lody i pesto pistacjowe

26 lutego w ich Światowy Dzień warto sięgnąć po pistacje delektując się ich wybornym smakiem i podziwiając ich zielony kolor. Świetnie sprawdzają się zarówno w słodkich, jak i słonych potrawach. Chyba najbardziej popularnym daniem z pistacjami w roli głównej są lody pistacjowe. Ostatnio ogromną popularnością cieszą się też serniki pistacjowe czy pączki z nadzieniem pistacjowym. Wybornym daniem są z pewnością bezy z kremem pistacjowym i nutką wody różanej. Nie możemy także zapominać o doskonałych sycylijskich cannoli z ricottą i pistacjami. Świetnie łączą się z białą czekoladą czy malinami.

Smakując potrawy wytrawne z pewnością wielu zwolenników znajdą wszelkie makarony z pesto pistacjowy, które jest bardzo ciekawą alternatywną dla tradycyjnego pesto bazyliowego. Pistacje miksujemy z oliwą, parmezanem, czosnkiem i cytryną, tworząc aromatyczny sos. Pistacje to także świetny dodatek do kurczaka czy ryby. Rozdrobnione z powodzeniem zastąpią tradycyjną panierkę. Orzeszki te są niezastąpione w różnego rodzaju sałatkach. Świetnie pasują do rukoli, granatu czy koziego sera.

Światowy Dzień Pistacji to dobra okazja, by docenić te wyjątkowe orzechy i włączyć je do diety. Są smaczne, zdrowe i wszechstronne w kuchni. Bez względu, czy je się je solo czy jako dodatek do dań warto celebrować to święto i delektować się smakiem pistacji.

AL