Przepis na weekend - koktajl z buraka

Czy zdrowa kuchnia musi być nudna? Czy dietetyczne jedzenie może kojarzyć się tylko z wyrzeczeniami? Absolutnie nie! Od czasu do czasu spróbujemy pokazać, że lżejsze potrawy mogą mieć pełnię smaku i aromatu i warto po nie sięgać jak najczęściej.  

Zdjęcie, szklanka z koktajlem z buraka na tle fioletowych kwiatów. - grafika artykułu
Koktajl z buraka, fot. AL

Naszym dobrem narodowym jest zwykły, często niedoceniany burak. To nasz superfood - bogate źródło wielu witamin, minerałów, kwasów organicznych i związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Prościej, buraki niszczą substancje, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania chorób. O jego zaletach można pisać i pisać, a na dodatek burak świetnie smakuje.  

Buraki są zazwyczaj dodatkiem do obiadu, a dziś, wykorzystując jego naturalną słodycz, wystąpią w roli głównego bohatera koktajlu.

Składniki (1 porcja):

1 mały ugotowany burak (w wielu sklepach można kupić już ugotowane buraki, jeśli jednak wolimy sami je przygotować, najlepiej upiec je w piekarniku. Wyszorowanego buraka zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. C i piec ok 1 godziny - długość pieczenia zależy od wielkości buraka) 

2 czubate łyżki jagód leśnych (można zastąpić borówkami) 

1 gruszka 

250 ml kefiru 

kilka kropel cytryny 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Do koktajlu można dodać łyżkę oleju np. z wiesiołka (szczególnie polecany dla kobiet) oraz 1 łyżeczkę zmielonego ziarna ostropestu, które regeneruje naszą wątrobę i 1 łyżeczkę zmielonego ziarna siemienia lnianego. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. 

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL