Owsianka - od pokarmu biednych do królowej śniadań

Owsianka, której święto obchodzimy 10 października, początkowo była potrawą biednych ludzi, dziś stała się jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Poprzez odpowiednie dodatki zmienia się, jak pory roku czy nasze upodobania. Dla jednych będzie przyjemnym słodkim początkiem dnia, a zwolennicy konkretnych smaków mogą ją doprawić pikantnymi przyprawami.

Zdjęcie, czarny żeliwny garnek, wypełniony płatkami owsianymi, z boku garnka leżą kłosy owsa. - grafika artykułu
Owsianka znana była już w epoce brązu, w średniowieczu się nią zajadano, fot. Pixabay

Owsianka znana była już w epoce brązu, w średniowieczu się nią zajadano. Część źródeł podaje, że proste danie przygotowane na bazie ugotowanych płatków owsianych pochodzi z Afryki. Inni badacze dopatrują się początków owsianki w starożytnych Chinach, gdzie już w 7000 r. p.n.e. uprawiano owies.

Samo zdrowie

Dziś owsianka stała się bardzo modnym śniadaniem, a dietetycy zachwalają jej walory zdrowotne. Nie tylko zaspokaja apetyt i dodaje energii, ale wpływa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jest źródłem przeciwutleniaczy i pomaga łagodzić objawy cukrzycy, reumatyzmu i artretyzmu. Jednocześnie owsianka koi nerwy i pomaga walczyć ze stresem, uspakajając nas. Zawiera bowiem magnez, witaminę B1 oraz kwas pantotenowy. W owsie znajdziemy także substancje poprawiające nastrój oraz mające działanie antydepresyjne.

Dziś, 10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki, święto zaproponowane przez organizację charytatywną Mary's Meals, której misją jest, by każde dziecko otrzymywało jeden posiłek dziennie w swoim miejscu edukacji, a wszyscy, którzy mają więcej, niż potrzebują, dzielili się z tymi, którym brakuje nawet najbardziej podstawowych rzeczy.

Na słono czy słodko

Owsiankę przygotowuje się na bazie płatków owsianych (zwykłych, górskich czy błyskawicznych) i mleka, napoju roślinnego, wody czy bulionu. Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest na mleku bez innych dodatków, ze szczyptą soli lub na słodko. Jednak wariacji na temat owsianki jest niezliczona ilość.

Smaki owsianki możemy zmieniać wykorzystując sezonowe owoce lub warzywa. I tak latem będą to głównie owsianki z truskawkami, malinami czy jagodami, jesienią możemy dodawać śliwki albo dynie, by całą zimę zajadać się owsianką z jabłkami i gruszkami. Świetnie sprawdzą się tu różne owoce egzotyczne czy suszone. A poza sezonem mogą w garnku wylądować mrożonki. Owsiankę można podkręcić dodając bakalie, orzechy, nasiona i pestki. Super pasują do niej wszelkie przyprawy korzenne, cynamon, goździki, imbir.

Owsianki na słono możemy podać z jajkiem, szpinakiem i pomidorami. Świetnym dodatkiem będzie też cebula i grzyby z pietruszką i rozmarynem. Coraz więcej zwolenników znajduje także owsianka podawana na sposób azjatycki z dodatkiem pasty miso lub sosu sojowego, czosnkiem, olejem sezamowym.

AL