Przepis na weekend - Focaccia

Focaccia jest przekąską, która wywoła w nas ciepło i pozytywne emocje. To rodzaj pieczywa, które pochodzi ze słonecznej Italii. Można ją jeść w różnych wariantach. Świetnie smakuje sama, z dodatkiem oliwy, albo jako podstawa kanapek. Robi się ją bardzo prosto, a efekt może zaskoczyć niejednego.

Włoski chlebek z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. - grafika artykułu
Rodzaj pieczywa, które pochodzi ze słonecznej Italii, fot. AL

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 30 ml oliwy + 3 łyżki
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Gałązka rozmarynu

Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Wsypujemy mąkę do miski (najlepiej robota kuchennego). Wlewamy wodę z drożdżami do mąki i mieszamy, dodajemy sól, oliwę i zagniatamy porządnie ciasto (ok 10 min). Tu świetnie sprawdzi się robot kuchenny. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Wkładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i zostawiamy na około godzinkę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i składamy brzegi do środka. Formujemy kulę i ponownie zostawiamy na 30 min.

Smarujemy blaszkę oliwą, rozciągamy ciasto i wykładamy do blaszki. Przykrywamy i zostawiamy na 20 min. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę i polewamy oliwą. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na wyrośniętej focacci (lekko wciskamy je do  środka ciasta). Obok układamy gałązki rozmarynu i wszystko skrapiamy oliwą.

Wstawiamy piekarnik, by się nagrzał do temperatury 185 st. C (termoobieg). Wstawiamy focaccię i pieczemy ok 30 minut, aż będzie rumiana.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska

AL