Przepis na weekend - cynamonki z kardamonem

O tej porze roku nie pozostaje nam nic innego, jak odrobinę się porozpieszczać smakołykami. Ciepłe bułeczki cynamonowe z nutką kardamonu z pewnością poprawią nam nastrój w szare jesienne dni.

Drożdżowa bułeczka cynamonowa na beżowym talerzu. - grafika artykułu
Ciepłe bułeczki cynamonowe z nutką kardamonu z pewnością poprawią nastrój, fot. AL

Składniki (8 sztuk):

  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • ok. 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kardamonu

Do posypania:

  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, zalewamy odrobiną ciepłego mleka i dokładnie rozpuszczamy. Dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany (można dolać odrobinę mleka lub mąki). Przykrywamy miskę i zostawiamy zaczyn na ok. 20 min, aż wyraźnie zwiększy objętość.

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pozostałe mleko (nie gotujemy), pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól, cukier i kardamon. Dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto (można za pomocą robota kuchennego). Po chwili dodajemy rozpuszczone masło z mlekiem i dalej wyrabiamy (ok. 10 min), aż uzyskamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż potroi objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na stolnicę i zagniatamy je przez chwilę. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Prostokąt składamy na pół.

Powstały prostokąt kroimy na 8 pasków. Każdy pasek rolujemy dookoła własnej osi i zwijamy w ślimaczki. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 - 200 st. C. Pieczemy cynamonki ok. 20 minut, aż staną się złote.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL