60-lecie Hotelu Mercure Poznań

Symbol Poznania
Hotel Mercure Poznań został wybudowany w 1964 roku jako pierwszy luksusowy obiek oddany do użytku w czasach PRL-u. Powstał z inicjatywy ówczesnej władzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jego przeznaczeniem było zapewnienie wygodnego wypoczynku dla gości, którzy odwiedzali miasto. Było to ważne wydarzenie zarówno dla samego miasta, jak i dla MTP. Otwarcie Hotelu Mercure zapobiegło przeniesieniu Targów do innego miasta.
Hotel stał się ważnym punktem na mapie miasta. Już od początku budowy poznaniacy i poznaniacy z zaciekawieniem śledzili postępy. To również mieszkańcy wybrali nazwę hotelu w konkursie lokalnych dzienników. Do dzisiaj Hotel Mercure jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków w Poznaniu oraz szczególnym miejscem spotkań.
Wyjątkowa konstrukcja i wnętrza
Podczas projektowania architekci Hotelu Mercure zainspirowali się bryła budynku UNESCO w Paryżu. Nowoczesne wnętrze restauracji, korytarzy i pokoi gościnnych zostały ozdobione manufakturą ze specjalnie stworzonego zakładu doświadczalnego przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.
Kulinarna podróż w przeszłość
Z okazji 60-lecia otwarcia Hotelu Mercure szef kuchni Mikołaj Adamczyk zaprasza do skosztowania historycznego menu hotelowej restauracji. We współpracy z ówczesnym szefem kuchni Wojciechem Wiciakiem stworzyli kartę retro, która przeniesie smakoszy do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.
W menu znajdą się takie przysmaki jak: łosoś w galarecie, sandacz "Colbert", tournedos z polędicy na grzancie "Rossini z sosem maderowym" oraz legendarny krem owocowy "Merkury". To oczywiście tylko wybrane pozycje, bo na kartach czeka jeszcze więcej smakowitości.
A na deser...
Hotel Mercure to nie tylko luksusowy wypoczynek i wykwintna kuchnia. To także jedna z najbardziej znanych cukierni w Poznaniu, która słynie z torcików na Dzień Babci (o czym pisaliśmy tutaj) i rogali świetomarcińskich.
Niezawodna kadra
Hotel Mercure to przede wszystkim pracownicy, którzy od lat prowadzą i dbają o renomę budynku. Pierwszy zespół wywodził się z hotelu Bazar, a wielu z obecnych pracowników to właśnie wychowankowie pierwszej kadry. Najwyższe standardy obsługi klientów oraz oferty gastronomicznej, to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Zobacz również

Linie turystyczne ruszają w ten weekend

Kolejka Maltanka już kursuje do Nowego Zoo

Już za kilka dni rusza sezon nad Wartą!
