Dzień Babci zaczął się w Poznaniu

To w stolicy Wielkopolski, a konkretnie w cukierni Hotelu Merkury, narodziła się tradycja obchodów Dnia Babci, którą chętnie świętuje się 21 stycznia.

Galeria zdjęć przedstawia cukierników i torciki z napisami "Dzień Babci" i "Dzień Dziadka". - grafika artykułu
Dzień Babci zaczął się w Poznaniu

Wszystko zaczęło się w 1965 roku. Otwarty ledwie rok wcześniej Hotel Merkury (dziś Hotel Mercure Poznań Centrum) był powiewem nowoczesności i stylu. To tam swe kroki skierował redaktor Ryszard Danecki z "Expressu Poznańskiego", by zaprosić cukiernię do udziału w nowej inicjatywie. Choć o pomyśle uczczenia polskich babć można było przeczytać jeszcze w 1964 roku w tygodniku "Kobieta i życia", to potrzebna była odrobina poznańskiej organizacji, by słowo ciałem się stało, a właściwie... torcikiem.

Redaktor Danecki zamówił wtedy tort, którym obdarował jedną z popularniejszych aktorek epoki Mieczysławę Ćwiklińską. W gościnnym spektaklu "Drzewa umierają stojąc" grała babcię, a sama obchodziła 85. urodziny. Wręczając jej 21 stycznia 1965 roku słodki upominek, zażartował, że Dzień Babci to dawna poznańska tradycja. I tak się zaczęło, bo sprawa nabrała ogólnopolskiego rozgłosu, a Hotel Merkury przygotował specjalne marcepanowe torciki z ozdobnym napisem "Dla babci", po które ustawiały się kolejki.

- Sześćdziesięciolecie istnienia to dla nas powód do dumy. Bardzo się cieszymy, że staliśmy się częścią poznańskich tradycji, a Hotel Mercure Poznań Centrum nie tylko chętnie wybierają turyści z całego świata, ale także poznanianki i poznaniacy, doceniając kunszt naszych szefów kuchni i cukierników od wielu dekad - mówi Marcin Procajło, dyrektor Hotelu Mercure Poznań Centrum.

Grzegorz Dziamski, utalentowany i nagradzany szef cukierni z pomocą swego zasłużonego poprzednika Witolda Stebnera odtworzyli z okazji sześdziesięciolecia hotelu klasyczny przepis. Torcikami znów będzie będzie można obdarować babcie z okazji ich święta.

- Z oryginalnych receptur z 1965 roku korzystamy do dziś. Te torciki "dla babć" powstają na prawdziwym kremie maślanym. Przez te kilka dekad cukiernictwo się zmieniło i obecnie przygotowujemy raczej lżejsze wypieki. Tym bardziej od czasu do czasu warto wrócić do historycznych smaków, które dawały radość poznaniankom i poznaniakom przez wiele lat - tłumaczy Grzegorz Dziamski, szef cukierni Hotelu Mercure Poznań Centrum.

A co z dziadkami? Tradycja tego święta jest późniejsza. Zainicjowała ją Telewizja Polska w 1978 roku, a jego patronem był pierwotnie Mieczysław Fogg. Jednak dzień urodzin nestora polskiej piosenki, czyli 30 maja się nie przyjął i od początku lat 80. XX wieku dziadkowie mają swoje święto tuż po babciach, czyli 22 stycznia. Może zatem przyda się jeszcze jeden torcik?

- Chcemy przypomnieć Polsce historię Dnia Babci i zaprosić do Poznania na wyjątkowy torcik z cukierni hotelu Mercure, przygotowany według oryginalnej receptury z 1965 roku. Jubileusz hotelu to także świetny pretekst, by poznać bliżej nowszą historię Poznania, choćby z lat 60. i 70. ubiegłego stulecia - dodaje Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.