Bioodpady, czyli odpady organiczne luzem do brązowego pojemnika

Statystycznie każdy mieszkaniec Poznania wytwarza rocznie około 500 kilogramów odpadów. W tej masie około 85 kilogramów to tzw. odpady bio, czyli organiczne odpady pochodzenia roślinnego. Tymczasem szacuje się, że nawet 2/5 wytwarzanych przez nas odpadów to właśnie takie, które powinny trafić do brązowego pojemnika. Czyli mogło ich być nawet 200 kilogramów na osobę!

Bioodpady - grafika artykułu
Bioodpady - do kompostownika lub brązowego pojemnika możemy wrzucić skorupki jaj

Dlaczego to tak ważne? Ponieważ jest to doskonały materiał na kompost i biogaz. W poznańskiej Biokompostowni odpady organiczne są poddawane dwóm procesom:

  • przetwarzaniu odpadów na kompost o walorach nawozowych
  • odzyskowi energii z odpadów - to produkcja biogazu w procesie fermentacji suchej i energetyczne wykorzystanie metanu poprzez jego spalanie (produkcja energii elektrycznej i cieplnej);

Obydwa działania pozwalają na znaczącą redukcję odpadów biodegradowalnych ze strumienia odpadów komunalnych kierowanych do spalarni. Prościej rzecz ujmując, w Poznaniu nie marnujemy surowców tylko dobrze je wykorzystujemy. Ponadto każdy mieszkaniec może za niewielką opłatą kupić kompost do własnego użytku (więcej TUTAJ). W tym miejscu trzeba jednak zaznaczyć, że selektywna zbiórka odpadów organicznych to także obowiązek wynikający z polskiego prawa.

Innym "skutkiem ubocznym" przetwarzania bioodpadów jest zmniejszenie emisji metanu i innych gazów cieplarnianych do środowiska. Unieszkodliwianie biogazu przez spalanie w agregatach prądotwórczych obniża też emisję dwutlenku siarki i emisję tlenków azotu.

Pamiętajmy, że bioodpady i odpady zielone należy gromadzić w pojemnikach. Pojemniki do gromadzenia tych odpadów powinny spełniać określone normy i być w kolorze brązowym.

Uwaga! Bioodpady należy wrzucać luzem lub w workach biodegradowalnych/ kompostowalnych. Nie wolno umieszczać bioodpadów w workach i opakowaniach z tworzyw sztucznych.

Wrzucamy:

  • resztki jedzenia (bez mięsa, kości i ości)
  • odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki, skórki, łupiny, itp.)
  • rozdrobnione gałęzie drzew i krzewów
  • skoszoną trawę, liście, kwiaty cięte i doniczkowe (bez ziemi)
  • trociny i korę drzew, zrębki, niezaimpregnowane drewno
  • pieczywo
  • grzyby
  • fusy po kawie i herbacie (bez torebek)
  • skorupki jaj

Nie wrzucamy:

  • bioodpadów w workach z tworzyw sztucznych
  • mięsa i kości, ości i odchodów zwierząt
  • ziemi, kamieni
  • popiołu
  • drewna impregnowanego, sklejek
  • płyt wiórowych, pilśniowych i ich trocin
  • innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych)
  • martwych zwierząt

CZY WIESZ, ŻE...?


  • w Poznaniu zebrane bioodpady trafiają do instalacji zagospodarowywania odpadów biodegradowalnych. W procesie ich przetwarzania powstaje energia elektryczna i cieplna, która zapewnia Biokompostowni samowystarczalność energetyczną oraz kompost, czyli pełnowartościowy nawóz, który może być wykorzystany w naszych ogrodach;
  • kompostowanie jako sposób uzyskania nawozu do roślin uprawnych to zjawisko znane od 4000 lat! Jako pierwsi resztki organiczne na nawóz zaczęli przetwarzać Chińczycy. W Europie ten proces zaczęto powszechnie stosować dopiero w XX wieku;
  • obecność dżdżownic przyspieszy proces kompostowania, ponieważ zwierzęta te trawiąc materię organiczną przyspieszają rozkład materii organicznej, a także poprawiają żyzność i strukturę gleby. Można je zanęcić do kompostownika dodając odpady bogate w cukier, czyli np. skórki i resztki słodkich owoców.

WARTO WIEDZIEĆ


  • posiadacze własnego kompostownika mogą zgłosić ten fakt w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi i uzyskać obniżkę opłaty (więcej TUTAJ);
  • odpady organiczne należy wyrzucać luzem lub w woreczkach biodegradowalnych/biokompostowalnych;