Przepis na weekend - pizza

W najbliższą niedzielę przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten cienki, drożdżowy placek ma licznych wielbicieli i trudno się temu dziwić. Pizza każdemu kojarzy się z Włochami, ale tak naprawdę już starożytni Grecy zajadali się plackami polanymi oliwą i posypanymi ziołami. Z Włoch jednak pochodzi nazwa pizza, bo to właśnie tam pierwszy raz Raffaelo Esposito jej użył.

Na drewnianym stole leży pizza z różnymi dodatkami, szynka, bakłażan, papryka, pieczarki. - grafika artykułu
Co kto lubi może dodać do pizzy, fot. AL

Pizza to cienki placek wykonany z ciasta drożdżowego i wypiekany najlepiej w piecu opalanym drewnem, choć w domowych warunkach świetnie wyjdzie ze zwykłego piekarnika. Zazwyczaj drożdżowe ciasto polane jest sosem pomidorowych, chyba że wybieramy pizzę bianca - czyli pizzę bez sosu. Cechą wspólną każdej dobrej pizzy jest ciągnący się ser. Ale poza tym króluje tutaj dowolność. Dla niektórych, jak pizza to tylko z szynką, dla innych najlepsza będzie z salami. Bardziej wykwintne posypane są truflami lub z dodatkiem owoców morza. Co kto lubi może dodać do pizzy. 

Zrobienie domowej pizzy nie wymaga wielkiego doświadczenia kulinarnego, choć dojście do perfekcji w jej przygotowaniu, niektórym zajmuje całe życie. Podstawą jest dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, do którego nie dodajemy nic poza mąką, solą, wodą, oliwą oraz szczyptą cukru. 

Składniki na ciasto drożdżowe na pizzę (2 szt):

  • 2 kubki mąki (warto zaszaleć i spróbować mąki typ 00) 
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych 
  • 1 kubek letniej wody (niepełny) 
  • Większa szczypta cukru 
  • 1 łyżka oliwy 

Przygotowujemy zaczyn. Pół kubka letniej wody wlewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, aż urośnie. 

Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy zaczyn, pozostałą wodę i wyrabiamy. Im lepiej wyrobione ciasto tym bardziej elastyczne. Robot kuchenny z hakiem będzie tutaj bardzo przydatny. Jak składniki połączą się dodajemy sól i oliwę i dalej wyrabiamy. Elastyczne ciasto znów zostawiamy pod przykryciem i czekamy aż wyrośnie, albo wstawiamy do lodówki i używamy kolejnego dnia.  

Wyrośniętego ciasta nie wałkujemy tylko jak prawdziwi pizzaiolo rozciągamy. I tu zaczyna się zabawa, najczęściej na rozciągnięty placek nakładamy sos pomidorowy, ale nie musimy i dodajemy ulubione dodatki (szynka, salami, cebulka, pieczarki) nie zapominając o odpowiedniej ilości mozzarelli. 

Nagrzewamy piekarnik do min 275 st. C (możemy wyposażyć go w specjalny kamień do pizzy, dzięki któremu nasz placek będzie bardziej chrupiący) i pieczemy pizzę kilka minut. 

Smacznego! 

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.pl

AL.