Naturalne barwienie świątecznych jajek!

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z kolorowymi pisankami. Zazwyczaj barwimy je gotowymi barwnikami, albo łupinami z cebuli. My zachęcamy do korzystania z naturalnych barwników, i to w nieoczywistych kolorach. Poniżej wynik naszych eksperymentów w kuchni - sprawdzone sposoby na naturalną zmianę koloru skorupki.

barwione jajka - grafika artykułu
Barwienie jajek

Łupinki cebuli - bordowy

Najbardziej tradycyjny, babciny sposób na bordowy kolor. Pamiętaj! Im więcej łupinek tym bardziej intensywny efekt farbowania.

Łupiny z cebuli włóż do garnka, na nich poukładaj jajka. Następnie zalej wszystko zimną wodą, dodaj 2/3 łyżki octu i trochę soli, na górze wyłóż resztę łupinek. Gotuj wszystko 10 minut. Nie wyciągaj od razu jajek z garnka, pozostaw je tam do wystudzenia, kolor będzie bardziej głęboki.

Kurkuma - żółty

Jajka żółte jak słońce? Ten efekt uzyskasz z kurkumą. Uwaga! Ta przyprawa bardzo intensywnie barwi nie tylko jajka, ale też może zafarbować dłonie.

Do garnka wlej wodę, dodaj 4-5 łyżek kurkumy, sól i ocet, a następnie jajka. Gotuj wszystko 10 minut. Całość potrzymaj w garnku aż do wystygnięcia.

Czerwona kapusta - niebieski

Piękny niebieski kolor uzyskamy za pomocą czerwonej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki kapusty, wrzucić do garnka wraz z 2/3 łyżkami octu, szczyptą soli i wodą, następnie gotować wywar około 20 minut. Do wywaru z kapusty przełóż jajka i gotuj jeszcze 10 minut. Aby uzyskać spektakularny efekt warto zostawić jajka na całą noc w wywarze.

Szpinak - zielony

Marzą Ci się zielone jajka? Skorzystaj ze świeżego szpinaku. Liście szpinaku włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Do gotującego się szpinaku, włóż jajka i gotuj 15 minut. Polecamy, aby jajka zostawić w wywarze na całą noc. Szpinak mało współpracuje, ale nie poddawajcie się.

Burak - czerwony

Jajka czerwone, albo różowe? Farbowanie z użyciem buraka pomoże Ci uzyskać kolor czerwony - na brązowych skorupkach, lub różowy - na białych.

Obrane i pokrojone w plastry buraki przełóż do garnka, następnie dodaj sól, 3-4 łyżki octu oraz jajka. Gotuj 10 minut. Jajka pozostaw do wystygnięcia

Eksperymentuj i baw się dobrze!

To tylko kilka wypróbowanych przez nas sposobów na naturalne barwienie skorupek, dlatego zachęcamy do własnych eksperymentów. To świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z dziećmi w kuchni!